Μήνυση στη Lazard για ζημίες από ακριβό ΙΡΟ

Η Lazard κατηγορήθηκε ότι συνωμότησε με την Goldman Sachs για να αποτιμήσει την αρχική δημόσια εγγραφή της υψηλότερα απ’ ό,τι έπρεπε, γεγονός που προκάλεσε ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στους επενδυτές, όταν η τιμή της μετοχής υποχώρησε μετά την εισαγωγή της.

του James Politi στη Νέα Υόρκη

Η Lazard κατηγορήθηκε την Πέμπτη ότι συνωμότησε με την Goldman Sachs για να αποτιμήσει την αρχική δημόσια εγγραφή της υψηλότερα απ’ ό,τι έπρεπε, γεγονός που προκάλεσε ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στους επενδυτές, όταν η τιμή της μετοχής υποχώρησε μετά την εισαγωγή της.

Οι δικηγόροι συλλογικών μηνύσεων του οίκου Lerach Coughlin, οι οποίοι πέτυχαν το διακανονισμό των 2,2 δισ. δολ. στη μήνυση εναντίoν της JP Morgan Chase για το ρόλο που επιτέλεσε στην κατάρρευση της Enron, κατέθεσαν τη μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν.

Η μήνυση αποτελεί μελανό σημείο σε μια εβδομάδα ευνοϊκών ειδήσεων για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lazard, Bruce Wasserstein. Την Τετάρτη η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο, με τα αποτελέσματά της να ενισχύονται από την ισχυρή της θέση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Στη μήνυση η Lerach ισχυρίζεται ότι η Lazard δεν αποκάλυψε ότι με βάση την πραγματική κλίμακα της ζήτησης για το IPO οι μετοχές θα έπρεπε να είχαν διατεθεί προς 22 δολάρια έκαστη αντί για 25 δολάρια.

Επίσης, η Lazard κατηγορείται ότι δεν αποκάλυψε ότι ο Gerardo Braggiotti, ένα από τα κορυφαία στελέχη της, αναμενόταν να αποχωρήσει από την εταιρία λόγω της διαφωνίας του με το σχεδιασμό του κ. Wasserstein. Η μήνυση προσθέτει ότι η Goldman κατασκεύασε την εικόνα ότι το IPO ήταν δίκαια αποτιμημένο, κανονίζοντας να αγοράσει μετοχές τις οποίες πούλησε σε hedge funds αμέσως μετά τη δημόσια διαπραγμάτευση.

Η Lazard εισήχθηκε στο New York Stock Exchange στις αρχές Μαΐου, ύστερα από 157 χρόνια ως ιδιωτική εταιρία. Όμως η τιμή της μετοχής της υποχώρησε από τα 25 δολάρια -όπου είχε αποτιμηθεί- σε επίπεδα κάτω των 21 δολαρίων στις πρώτες εβδομάδες διαπραγμάτευσης, προκαλώντας σημαντικές ζημίες στους επενδυτές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v