Οι επενδυτές αναζητούν προστασία από τις εξαγορές

Οι επενδυτές ομολόγων εντείνουν τις προσπάθειές τους για μεγαλύτερη προστασία από τις μοχλευόμενες εξαγορές, ύστερα από μια σειρά πρόσφατων deals συγχωνεύσεων που έχουν οδηγήσει σε σημαντικές ζημίες.

του Ivar Simensen

Οι επενδυτές ομολόγων εντείνουν τις προσπάθειές τους για μεγαλύτερη προστασία από τις μοχλευόμενες εξαγορές, ύστερα από μια σειρά πρόσφατων deals συγχωνεύσεων που έχουν οδηγήσει σε σημαντικές ζημίες.

Η εκ νέου επικέντρωση στον κίνδυνο πτωτικής κίνησης τιμών στις νέες εκδόσεις ομολόγων παρέχει περαιτέρω αποδείξεις ότι οι επενδυτές προσαρμόζονται σε ένα διαφορετικό και πιο δύσκολο πιστωτικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του ”ράλι” της αγοράς ομολόγων στα τέλη του 2002, οι επενδυτές που αναλάμβαναν μεγαλύτερο ρίσκο αποκόμιζαν και τη μεγαλύτερη ανταμοιβή λόγω των πολύ χαμηλών ποσοστών αποτυχίας αποπληρωμής.

Τα περισσότερα ομόλογα επενδυτικής αξιολόγησης (investment grade) συναλλάσσονταν χωρίς να υπάρχει καν η πρόβλεψη που δίνει στους επενδυτές την επιλογή να πουλήσουν το ομόλογο πίσω στον εκδότη σε περίπτωση εξαγοράς ή σημαντικής υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Αυτό αποτελεί στάνταρντ πρόβλεψη στην αγορά υψηλής απόδοσης, αλλά καθώς οι επενδυτές είναι αυτοί που οφείλουν να πληρώσουν το τίμημα της επιπλέον διασφάλισης, αντάλλασσαν την προστασία με επιπλέον απόδοση.

Ωστόσο, πολλά πρόσφατα γεγονότα έχουν υπογραμμίσει το ρίσκο της διακράτησης ομολόγων που είναι εκτεθειμένα σε μοχλευόμενες εξαγορές. Η μοχλευόμενη εξαγορά της δανέζικης ISS αφύπνισε ολόκληρη την αγορά.

Όταν οι Goldman Sachs Capital Partners και EQT ανακοίνωσαν την εξαγορά της ISS έναντι 3,8 δισ. δολ., η τιμή των ομολόγων υποχώρησε πλέον του 20%. Τα ομόλογα δεν περιλάμβαναν όρο επιστροφής των χρεογράφων στον εκδότη και οι επενδυτές υπέστησαν σοβαρές ζημίες. Οι νέοι ιδιοκτήτες ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να ανανεώσουν τα ομόλογα, όπως ήταν η νόρμα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων απειλούν με δικαστικές ενέργειες, επισημαίνοντας ότι δεν συνυπολογίστηκαν τα συμφέροντά τους. Μετά την εξαγορά της ISS, πολλές επιχειρήσεις καλούνται να συμπεριλαμβάνουν σχετικό όρο επιστροφής σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησίας, ώστε να προωθήσουν τα ομόλογά τους με επιτυχία στην αγορά.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v