Στις επενδύσεις, σημασία έχει τι αποφεύγεις!

Ο περιορισμός των ζημιών στο ελάχιστο δυνατόν, η διασπορά και η αναζήτηση ευκαιριών μακριά από το consensus είναι εν ολίγοις η στρατηγική του Rudolph-Riad Younes, πρώην ηλεκτρολόγου που διαχειρίζεται με επιτυχία το International Equity Fund της Julius Baer. Η μέση ετήσια απόδοση της τάξεως του 14,9% στη δεκαετία έχει οδηγήσει τα κεφάλαια υπό διαχείριση του Α/Κ από 600 εκατ. δολ. πριν από τέσσερα χρόνια σε 12 δισ. δολ. σήμερα.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τον Rudolph-Riad Younes για να αποφασίσει ότι η πρώτη του καριέρα ως ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος δεν ήταν αυτό που επιθυμούσε. Ύστερα από την αποφοίτησή του, άντεξε μόλις έξι μήνες στη δουλειά προτού εγκαταλείψει.

Πλέον είναι επικεφαλής διεθνών αγορών στη Julius Baer και βρίσκεται στο 10ο χρόνο διαχείρισης ενός από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, με εξαιρετικές αποδόσεις.

Το International Equity Fund, το οποίο διαχειρίζεται ο κ. Younes, έχει καταγράψει μέση ετήσια απόδοση της τάξεως του 14,9% τα τελευταία 10 χρόνια, υπερσκελίζοντας σχεδόν όλους τους ανταγωνιστές του.

Το αποτέλεσμα ήταν να προσελκυστούν ”φρέσκα” χρήματα στο Αμοιβαίο Κεφάλαιο, ενισχύοντας τα κεφάλαια υπό διαχείριση από 600 εκατ. δολ. πριν από τέσσερα χρόνια σε 12 δισ. δολ. σήμερα.

Ο κ. Younes, γεννημένος στο Λίβανο, εισέβαλε στον κόσμο της διαχείρισης κεφαλαίων με μια δουλειά στο τμήμα προϊόντων σταθερού εισοδήματος στην SBC. Έπειτα από δύο χρόνια η Julius Baer του χτύπησε την πόρτα.

Εμμένει στη στρατηγική να περιορίζει τις ζημιές του στο ελάχιστο δυνατό, σε αντίθεση με τους περισσότερους κορυφαίους διαχειριστές που έχουν στρατηγική ”buy and hold”. Επίσης, έχει επενδύσει σε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μετοχών - περίπου 400.

”Είναι πολύ δύσκολο να πάει κάποιος καλά με πολύ μικρό αριθμό μετοχών”, εξηγεί. ”Ακόμη και αν τοποθετείσαι σε καλές εταιρίες και έχει ήδη πενταπλασιαστεί η τιμή τους δεν είναι πλέον καλή επένδυση και πρέπει να βρεις μια άλλη”.

”Ας πούμε ότι κάποιος επενδύει σε 100 εταιρίες του S&P-500. Για να επιλέξει αυτές τις 100 θα πρέπει να γνωρίζει τι κάνουν και οι υπόλοιπες 400, καθώς η απόδοση ενός Αμοιβαίου δεν βασίζεται μόνο σε αυτές τις 100, αλλά και στο πόσο καλά ή άσχημα τα πηγαίνουν οι άλλες 400”.

Όπως εξηγεί, συχνά οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στις αποδόσεις που αποκομίζεις, δεν απορρέουν από τις επενδυτικές επιλογές αλλά από αυτά που αποφεύγεις.

”Ένας τρόπος που προσθέσαμε αξία τη δεκαετία του ’90 ήταν αποφεύγοντας την Ιαπωνία. Αντίστοιχα, αν ήσασταν ”underweight” στις τεχνολογικές μετοχές στις αρχές του 2000, αυτό και μόνο θα σας βοηθούσε να ξεπεράσετε σε αποδόσεις τα υπόλοιπα Αμοιβαία”, προσθέτει.

Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο είχε θέση ”underweight” τότε και τη διατηρεί ακόμη έτσι. ”Θεωρούμε ότι οι μετοχές τεχνολογίας σήμερα είναι σαν την ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά της περιόδου 1991-1992. Δεν θα βυθιστούν όλες οι μετοχές τεχνολογίας, αλλά κάτι πάει στραβά όταν κάθε εταιρία αποτιμάται σαν να είναι η Microsoft”.

Δεν είναι οπαδός της αμερικανικής αγοράς ή κάποιας από τις χρηματιστηριακές αγορές των ”αγγλοσαξονικών χωρών”, θεωρώντας ότι το καταναλωτικό χρέος είναι επικίνδυνα υψηλό.

”Η κεντρική Ευρώπη, η ανατολική Ευρώπη, η Τουρκία και έως έναν βαθμό η Ρωσία είναι μακράν οι καλύτερες επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία”, τονίζει.

Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την Τουρκία, η οποία έφθασε να αντιστοιχεί στο 5% του ενεργητικού του Αμοιβαίου, ποσοστό που πλέον βρίσκεται στο 3,5%. ”Σε ορίζοντα 10ετίας, εκτιμούμε ότι ένας επενδυτής μπορεί να διασφαλίσει πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις στην Τουρκία παρά στην Κίνα. Εντός της επόμενης διετίας προβλέπουμε σειρά χρεοκοπιών στην Κίνα, η οποία αποτελεί επενδυτική ”φούσκα”. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο εταιρίες που κυνηγούν μερίδια αγοράς της τάξεως του 1%”.

Το κεφάλαιο εμφανίζεται τοποθετημένο στη Ρωσία, αλλά εκτός του πετρελαϊκού κλάδου. Η Sberbank, η εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, είναι μία από τις βασικές του επιλογές.

Σε κλαδικό επίπεδο, το Αμοιβαίο αναζητά κλάδους που έχουν μονοπώλια. ”Λατρεύουμε τα αεροδρόμια, καθώς είναι φυσικά μονοπώλια με αποτίμηση εταιρίας κοινής ωφέλειας, καθώς και τις τσιμεντοβιομηχανίες”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v