H εντυπωσιακή ελεύθερη πτώση του ευρώ

Η αδυσώπητη καταβύθιση του ευρώ σταμάτησε για λίγο εντός της εβδομάδας, με τους traders συναλλάγματος να διστάζουν να πιέσουν την ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος κάτω από τα 1,2 δολάρια. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κάθε είδηση φαινόταν πως ήταν αρνητική για το ευρώ και ευνοϊκή για το δολάριο. Όμως, όπως τονίζει ο Philip Coggan των FT, μια αντιστροφή της τάσης δεν είναι απίθανη.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η αδυσώπητη καταβύθιση του ευρώ σταμάτησε για λίγο εντός της εβδομάδας, με τους traders συναλλάγματος να διστάζουν να πιέσουν την ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος κάτω από τα 1,2 δολάρια. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κάθε είδηση φαινόταν πως ήταν αρνητική για το ευρώ και ευνοϊκή για το δολάριο.

Στο πολιτικό μέτωπο, φυσικά, τα αρνητικά αποτελέσματα στα δημοψηφίσματα Γαλλίας και Γερμανίας ήταν αυτά που ενίσχυσαν την εντύπωση της αποδιοργάνωσης στην Ευρώπη.

Στο οικονομικό μέτωπο, τα μακροοικονομικά στοιχεία σε όλο το μήκος και το πλάτος της ευρωζώνης εμφανίζονταν αδύναμα, ενώ τα τελευταία δεδομένα για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ήταν καλύτερα του αναμενόμενου και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan υποδήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έπονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Όμως, ακόμη και αν το ευρώ βρισκόταν σε κάθετη πτώση το τελευταίο διάστημα, δεν υπάρχουν αποδείξεις μαζικών εκροών κεφαλαίων από την ευρωζώνη. Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης βρίσκονται κοντά σε υψηλά τριετίας ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών 10ετών ομολόγων είναι ακόμη ιδιαίτερα χαμηλές, στο 3,2%.

Ο Mansoor Mohi-uddin της UBS επισημαίνει πως ”δεν εμφανίζεται απομάκρυνση κεφαλαίων από την ευρωζώνη μετά τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία αλλά αντ’ αυτού, οι επενδυτές μετοχών τοποθετούνται στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το ευρώ γίνεται φθηνότερο”.

Όπως εξηγεί: ”Οι αγορές περιμένουν αρνητικό αποτέλεσμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. εντός της εβδομάδας, ενώ οι επενδυτές περιμένουν μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και συνεχίζουν να ανησυχούν για τις αδυναμίες της ευρωζώνης συγκριτικά με την αμερικανική οικονομία”.

Η ταχύτητα της πτώσης του ευρώ ήταν εντυπωσιακή. Αυτοί που στοιχημάτισαν βάσει των συγκλίνουσων εκτιμήσεων, ότι το δολάριο θα υποχωρούσε περαιτέρω εφέτος, λογικά θα έχουν κλείσει τις θέσεις τους εδώ και καιρό. Ως εκ τούτου, μια αντιστροφή της τάσης είναι πιθανή, ιδίως από τη στιγμή που, όπως έδειξαν και τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων την Τρίτη, δεν είναι όλα αρμονικά στην αμερικανική οικονομία.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v