Δεν ανησυχούν για πληθωρισμό οι διαχειριστές Α/Κ

Ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πλέον μεγάλη ανησυχία για τους διαχειριστές κεφαλαίων, για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια, ενώ λιγότεροι διαχειριστές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε ένα χρόνο από τώρα, όπως δείχνει σχετικό γκάλοπ της Merrill Lynch.

του Christopher Brown-Humes

Ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πλέον μεγάλη ανησυχία για τους διαχειριστές κεφαλαίων, για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια, ενώ λιγότεροι διαχειριστές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε ένα χρόνο από τώρα, όπως δείχνει σχετικό γκάλοπ της Merrill Lynch.

Τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα έχουν καταδείξει πιο ήπιες πληθωριστικές πιέσεις. Για παράδειγμα, ο δείκτης ISM Μαΐου, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε μετά την διεξαγωγή του γκάλοπ, έδειξε την μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση στο μέτωπο των τιμών, από τον Ιούλιο του 1973.

Ο David Bowers, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Merrill Lynch, δήλωσε: ”Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν εγκαταλείψει το άγχος τους για τον πληθωρισμό, ενώ εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχοι και για τη νομισματική πολιτική”.

Το γκάλοπ έδειξε ότι το 48% των διαχειριστών κεφαλαίων εκτιμά ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε ένα χρόνο από τώρα, ένα ποσοστό που εμφανίζεται μειωμένο συγκριτικά με το 70% πριν από δυο μήνες. Το 66% περιμένει ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα σε 12 μήνες, έναντι ποσοστού 90% που είχε αυτή την άποψη πριν από ένα δίμηνο.

Παρά τις μειωμένες πληθωριστικές προσδοκίες και την θετικότερη εικόνα στο μέτωπο των επιτοκίων, οι διαχειριστές εμφανίζονται θετικότεροι για τις μετοχές παρά για τα ομόλογα. Το 67% δηλώνει θέση ”underweight” στις ομολογίες έναντι μόλις 7% με ”overweight” ενώ στις μετοχές, το 56% εμφανίζεται ”overweight” έναντι 16% με θέση ”underweight”.

Ο κ. Bowers επισημαίνει ότι οι μετοχές βρίσκουν στήριξη σε μια χρονική στιγμή επιβράδυνσης της εταιρικής κερδοφορίας, λόγω της άποψης ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν γρήγορα προς μειώσεις επιτοκίων, για να αντιμετωπίσουν την οικονομική επιβράδυνση.

Το γκάλοπ έδειξε ότι 33% περισσότεροι managers περιμένουν ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στα κέρδη των επιχειρήσεων, σε σχέση με αυτούς που περιμένουν περαιτέρω βελτίωση.

Στο γκάλοπ ανταποκρίθηκαν 314 θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι διαχειρίζονται 1,08 τρισ. δολ.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v