FT Global 500: Μεταβολές και χρήσιμα συμπεράσματα

Η General Electric, με κεφαλαιοποίηση 382,2 δισ. δολ. διατηρεί την πρώτη θέση στην λίστα FT Global 500, νιώθωντας την ανάσα της δεύτερης ExxonMobil που ευνοήθηκε από την εκτίναξη των τιμών του ”μαύρου χρυσού”. Τελευταία στη λίστα η ιαπωνική Ricoh με κεφαλαιοποίηση 12,7 δισ. δολ. όταν η αντίστοιχη στην περυσινή λίστα άξιζε 10,9 δισ. δολ.

του Philip Coggan

Ο δείκτης S&P 500 των μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ ξεκίνησε το 1957. Σαράντα χρόνια αργότερα, μόλις 74 από τις αρχικές 500 επιχειρήσεις παρέμεναν στη λίστα. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην Αγγλία. Ο δείκτης FTSE 100 των κορυφαίων βρετανικών εταιριών ξεκίνησε το 1984. Όταν ο δείκτης γιόρτασε την 20ή του επέτειο πέρυσι, μόλις 23 από τους αρχικούς συμμετέχοντες ήταν ακόμη εκεί.

Οι αναλυτές των επιχειρήσεων λατρεύουν αυτά τα στατιστικά στοιχεία καθώς καταδεικνύουν πόσο προσωρινή είναι η εταιρική επιτυχία. Η λίστα των FT με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου βάσει χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης δεν αποτελούν εξαίρεση.

Οι αλλαγές είναι εντυπωσιακές. Το 1986, η κορυφαία εταιρία στον δείκτη FT Global 500 ήταν η Nippon Telegraph Telephone. Στην εφετινή λίστα, η ιαπωνική εταιρία τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στην 50η θέση ενώ η θυγατρική της στην κινητή τηλεφωνία, η NTT DoCoMo βρίσκεται οκτώ θέσεις υψηλότερα.

Από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που συνέθεταν την πρώτη δεκάδα το 1986, μόλις τρεις παραμένουν εκεί σήμερα: η General Electric, η ExxonMobil και η Royal Dutch/Shell. Η ΑΤ&Τ, μια από τις πιο διάσημες επιχειρήσεις παγκοσμίως, ήταν στην 4η θέση το 1996, πίσω από τις NT&T, GE και Shell. Σήμερα, βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της από την ανταγωνιστική SBC Communications.

Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο κατάφερε να δικαιολογήσει το ψευδώνυμο ”μαύρος χρυσός” το 2004. Η εκτίναξη της τιμής του αργού πετρελαίου άνω των 50 δολ. το βαρέλι μπορεί να αποτέλεσε πλήγμα για τους αυτοκινητιστές, αλλά επέτρεψε σε όλους τους πετρελαϊκούς κολοσσούς να αναρριχηθούν σε υψηλότερες θέσεις στον δείκτη FT Global 500.

Συλλογικά, οι πετρελαϊκές εταιρίες στον δείκτη προσέθεσαν 400 δισ. δολάρια στην χρηματιστηριακή τους κεφαλαιοποίηση σε σχέση με πέρυσι. Η ExxonMobil απέτυχε οριακά να εκθρονίσει την General Electric από την θέση της μεγαλύτερης εταιρίας στον κόσμο ενώ σημαντική ώθηση έλαβαν οι BP, Total, ChevronTexaco, Eni, ConocoPhillips και Royal Dutch/Shell. Η τελευταία σκαρφάλωσε από την 13η στην 7η θέση, παρά τις διοικητικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στον απόηχο του σκανδάλου με την αναθεώρηση των αποθεμάτων της.

Αυτό που αποτέλεσε θετική συγκυρία για τις πετρελαϊκές εταιρίες, φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι αρνητική για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Στο παρελθόν, οι αυξήσεις των πετρελαϊκών τιμών είχαν συνδεθεί με περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα αποτέλεσμα μιας πολύ καλής χρονιάς για την παγκόσμια οικονομία, γεγονός που κράτησε σε υψηλά επίπεδα την παγκόσμια ζήτηση για το πετρέλαιο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων ενίσχυσε τα κόστη, οι επιχειρήσεις κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες, κυρίως λόγω έντονης καταναλωτικής ζήτησης και βελτίωσης της παραγωγικότητας.

Η θετική εικόνα στις αγορές σημαίνει ότι οι εταιρίες που συμμετέχουν στον FT Global 500 έχουν υψηλότερη μέση κεφαλαιοποίηση σε σχέση με πέρυσι. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εταιριών που συμμετέχουν ανέρχεται σε 18.947 δισ. δολ. έναντι 17.137 δισ. δολ. το 2004. Πέρυσι, η τελευταία εταιρία της λίστας, η Johnson Controls, είχε χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 10,9 δισ. δολ. ενώ εφέτος, η τελευταία επιχείρηση που συμμετέχει είναι η ιαπωνική Ricoh με κεφαλαιοποίηση 12,7 δισ. δολ.

Από γεωγραφικής πλευράς, οι ΗΠΑ κυριαρχούν ακόμη στην κλίμακα, με πλέον των 200 συμμετοχών. Ωστόσο, η κυριαρχία της φθίνει τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω της ανάπτυξης σε χώρες όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, όσο και λόγω της κάμψης του δολαρίου έναντι των υπόλοιπων ισοτιμιών. Η Ιαπωνία έρχεται δεύτερη, με 44 συμμετοχές, αλλά έχει χάσει πολλές συμμετοχές λόγω της φθίνουσας τροχιάς του ιαπωνικού χρηματιστηρίου. Η Βρετανία είναι τρίτη σε συμμετοχές αλλά δεύτερη από πλευράς συνολικής χρηματιστηριακής αξίας ενώ έπονται η Γαλλία, ο Καναδάς και η Γερμανία.

Σε κλαδικό επίπεδο, ξεχωρίζει ο τραπεζικός τομέας. Όπως ο πετρελαϊκός κλάδος, έχει και αυτός τους κολοσσούς του, με πέντε εταιρίες χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης άνω των 100 δισ. δολ. Όμως, πρόκειται για έναν κλάδο με ”βάθος”, με διπλάσιες συμμετοχές σε σχέση με τον αμέσως επόμενο. Οι 74 τράπεζες της λίστας έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 3.000 δισ. δολ.

Εν τω μεταξύ, φθίνουσα πορεία ακολουθεί ο κλάδος της πληροφορικής, με μόλις 24 συμμετοχές, κεφαλαιοποίησης 1.031 δισ. δολ. έναντι 33 εταιριών πληροφορικής αξίας 1.203 δισ. δολ. το 2004.

* Ο FT Global 500 αποτελεί μια ετήσια επισκόπηση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου. Η παγκόσμια αξιολόγηση δίνει μια σαφή εικόνα των μεταβολών και των εξελίξεων που έλαβαν χώρα πέρυσι, τόσο σε γεωγραφικό και κλαδικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο μεμονωμένων επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις αξιολογούνται βάσει κεφαλαιοποίησης στις 31 Μαρτίου, οπότε, όσο μεγαλύτερη είναι η χρηματιστηριακή αξία μιας εταιρίας, τόσο υψηλότερη είναι η θέση της στον πίνακα. Προϋπόθεση για την συμμετοχή μιας εταιρίας στον FT Global 500 είναι να υπόκειται σε δημόσια διαπραγμάτευση τουλάχιστον το 15% του μετοχικού της κεφαλαίου, οπότε εξαιρούνται οι μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις.

** Στην στήλη με το συνοδευτικό υλικό, θα βρείτε την λίστα FT Global 500.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v