Περισσότεροι πλούσιοι σε ΗΠΑ, Ασία, Μ. Ανατολή

Ο αριθμός των εύπορων ατόμων αυξήθηκε πέρυσι ταχύτερα στην Ασία, τη Βόρειο Αμερική και τη Μέση Ανατολή απ’ όσο στην Ευρώπη. Οι επενδυτικές προτιμήσεις των 8,3 εκατομμυρίων εύπορων του πλανήτη, που κατέχουν πλέον περιουσίες συνολικού ύψους 30,8 τρισ. δολαρίων, στράφηκαν εκ νέου στις μετοχές, ενώ μειώθηκαν οι τοποθετήσεις σε hedge funds και ακίνητα.

της Jane Croft από το Λονδίνο



Ο αριθμός των εύπορων ατόμων αναπτύχθηκε ταχύτερα στην Ασία και τη Βόρειο Αμερική πέρυσι.

Στη σχετική έρευνα της Merrill Lynch / Capgemini που τιτλοφορείται ”World Wealth”, αναφέρεται ότι υπάρχουν σήμερα 8,3 εκατομμύρια πλούσιοι άνθρωποι στον πλανήτη, οι οποίοι διαθέτουν 1 εκατομμύριο δολάρια σε διαθέσιμο ρευστό, εκτός της αξίας των σπιτιών τους.

Πέρυσι ο αριθμός των εύπορων ιδιωτών αυξήθηκε κατά 600.000 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και συνολικά πλέον η εν λόγω ”ομάδα” κατέχει περιουσιακά στοιχεία ύψους 30.800 δισ. δολαρίων.

Ο αριθμός των εύπορων επενδυτών αυξήθηκε ταχύτερα στην Ασία και τη Βόρειο Αμερική απ’ όσο στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Στη Βόρειο Αμερική ο αριθμός των εύπορων ατόμων αυξήθηκε 9,7%, στα 2,7 εκατομμύρια άτομα, χάρη στη δυνατή οικονομική ανάπτυξη, καθώς και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην επικράτεια.

Στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού ο αριθμός των πλούσιων επενδυτών αυξήθηκε 8,2%, στα 2,3 εκατομμύρια άτομα, κυρίως εξαιτίας των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των ΑΕΠ της Κίνας (9,5%) και της Ινδίας (6,8%).

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα-ρεκόρ βοήθησε επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των εύπορων ατόμων στη Μέση Ανατολή κατά 9,5%, στα 258 χιλιάδες άτομα.

Στην Ευρώπη, όμως, το σύνολο ανέρχεται στα 2,6 εκατομμύρια, με αύξηση μόλις 4,1% από πέρυσι, εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Το νούμερο στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 9%, στους 417.500 εύπορους Βρετανούς, και το σύνολο των ενεργητικών που διαθέτουν αναπτύχθηκε κατά 13,5%.

Ο Richard Turnill, διευθυντικό στέλεχος της Merrill Lynch, αναφέρει ότι οι εύποροι επενδυτές ”έριξαν” περισσότερο χρήμα στις μετοχικές επενδύσεις πέρυσι απ’ όσο σε hedge funds και ακίνητη περιουσία. ”Οι επενδύσεις σε hedge funds έχει επιβραδυνθεί από το 2003, καθώς οι αποδόσεις έχουν μειωθεί από 17,2% το 2003 και 7,5% το 2004”.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι μετοχές εξακολουθούν να καταλαμβάνουν το υψηλότερο ποσοστό των επενδύσεων εύπορων πελατών και κατά κανόνα απαρτίζουν το 35% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου τους. Οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία επιβραδύνθηκαν καταγράφοντας αύξηση 13% στο 2004 από 17% την προηγούμενη χρονιά.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v