Ερχεται παγκόσμια επιβράδυνση;

Με τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων να υποχωρούν αρκετά χαμηλότερα του 4%, η δημόσια συζήτηση για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι και πάλι στο προσκήνιο. Εν τω μεταξύ, οι χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζουν να ενισχύονται βάσει του σεναρίου ότι ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed βρίσκεται κοντά στη λήξη του. Ο Philip Coggan αναλύει.

Του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Με τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων να υποχωρούν αρκετά χαμηλότερα του 4%, η δημόσια συζήτηση για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι και πάλι στο προσκήνιο.

Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο δείκτης εργοστασιακών παραγγελιών του βιομηχανικού κλάδου της ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε επίπεδα κάτω από το 50 για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας κάμψη της δραστηριότητας. Ο αντίστοιχος δείκτης στην Αγγλία διαμορφώνεται επίσης σε επίπεδα κάτω του 50, ενώ ο καταναλωτικός δανεισμός ενισχύεται με ρυθμό χαμηλότερο του αναμενόμενου.

Η εικόνα στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Η βύθιση του δείκτη Chicago PMI από το 65,6 στο 54,1 ήταν δραματική, αλλά ο δείκτης παραμένει πάνω από το 50. Η υποχώρηση του αντίστοιχου εθνικού δείκτη στο 51,4 είναι πιο ανησυχητική.

Όμως δεν είναι αρνητικά όλα τα στατιστικά στοιχεία. Οι ανησυχίες των επενδυτών για την αμερικανική οικονομία καθησυχάστηκαν τον περασμένο μήνα, όταν τα μισθολογικά στοιχεία εμφανίστηκαν πολύ ισχυρότερα του αναμενομένου. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία αυτής της Παρασκευής αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Ο Charles Dumas της Lombard Street Research επισημαίνει μια ανησυχητική πρόσφατη υποχώρηση στην προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ. Η μέτρηση M2 έχει αυξηθεί με ρυθμό μόλις 2,8% τους τελευταίους 12 μήνες. Κατά την άποψή του, αυτό υποδηλώνει την επερχόμενη ύφεση. Ωστόσο, με τον μισθολογικό πληθωρισμό να ”τρέχει” με ρυθμό 7%-8% στο τελευταίο 12μηνο, ο Dumas εκτιμά ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο Steven Roach, ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, φοβάται ότι η επιβράδυνση θα ξεκινήσει από την Ασία. ”Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης στην Κίνα είναι πλέον πολύ ισχυρό”, τονίζει.

Εάν οι απαισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχουν δίκιο, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει εξήγηση τόσο για τις εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων όσο και για την πρόσφατη κατάρρευση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

Εν τω μεταξύ, οι χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζουν να ενισχύονται βάσει του σεναρίου ότι ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed βρίσκεται κοντά στη λήξη του. Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές δείχνουν να αψηφούν τις επιδράσεις μιας επιβράδυνσης στα εταιρικά κέρδη.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v