Lex: SEC

O William Donaldson σταθεροποίησε το ”καράβι” που έμπαζε νερά. Όταν ανέλαβε την προεδρία της Securities and Exchange Commission το 2003, οι επενδυτές περικυκλώνονταν από μια σειρά επιχειρηματικών σκανδάλων. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανησυχιών αποτελεί παρελθόν, μέσω ενός μίγματος σκληρής εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας και προώθησης νέων κανόνων. Όμως η αποχώρησή του κρύβει κινδύνους.

O William Donaldson σταθεροποίησε το ”καράβι” που έμπαζε νερά. Όταν ανέλαβε την προεδρία της Securities and Exchange Commission το 2003, οι επενδυτές περικυκλώνονταν από μια σειρά επιχειρηματικών σκανδάλων.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανησυχιών αποτελεί παρελθόν, μέσω ενός μίγματος σκληρής εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας -με αποτέλεσμα τις υψηλές χρηματικές ποινές- και προώθησης νέων κανόνων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, την επίβλεψη των hedge funds και την διακυβέρνηση του κλάδου των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, η ζωή ήταν πιο δύσκολη για τον κ. Donaldson. Είχε αντιμετωπίσει μια σειρά δημόσιων δηλώσεων των υπόλοιπων επιτρόπων της SEC, όπου εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην πολιτική του. Η εξέλιξη αυτή είχε καταστήσει αναγκαία την επιθετική επιβολή της.

Ο Harvey Goldschmid, ένας υποστηριχτής-κλειδί του κ. Donaldson αποχωρεί, αλλάζοντας πιθανότατα την ισορροπία δυνάμεων και καθιστώντας δυσκολότερες τις μεταρρυθμίσεις. Το timing που επέλεξε για να αποχωρήσει δείχνει λογικό.

Ενώ η αποχώρησή του λογικά θα σημάνει και μια μεταβολή στις προτεραιότητες της SEC, ο νέος πρόεδρος έρχεται αντιμέτωπος με μια σημαντική πρόκληση. Ο κίνδυνος είναι μια υπερβολική μετακίνηση της SEC προς την ανεκτικότητα σε πιθανές παραβιάσεις νομοθεσίας, καθώς και μια επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων.

Μια πιθανή απώλεια αναμένεται να είναι η νομοθεσία που προωθούσε ο κ. Donaldson, για περισσότερες εξουσίες στους μετόχους, αναφορικά με τον διορισμό μελών των διοικητικών συμβουλίων των προβληματικών εταιριών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v