Η νέα μόδα του... algorithmic trading

Έντεκα αιώνες μετά τις μαθηματικές ανακαλύψεις του πέρση μαθηματικού al-Khwarizmi, από τον οποίο πήραν και το όνομά τους, οι αλγόριθμοι είναι πιο επίκαιροι από ποτέ στις πιο αναπτυγμένες αγορές του κόσμου, με τους επενδυτές να ανακαλύπτουν τα οφέλη της χρήσης τους στις συναλλαγές. Ήδη το 1/4 των συναλλαγών στη Wall Street πραγματοποιείται με algorithmic trading.

του Andrei Postelnicu

Ελάχιστα γεγονότα στη Νέα Υόρκη προσελκύουν τόσο πολύ κόσμο, ώστε οι διοργανωτές να αναγκάζονται να διώξουν τουλάχιστον τους μισούς λόγω έλλειψης χώρου. Ένα τέτοιο γεγονός που προσέλκυσε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον τον προηγούμενο μήνα ήταν μια εκδήλωση για συναλλαγές με βάση αλγόριθμους.

Οι αλγοριθμικές συναλλαγές χρησιμοποιούν μαθηματικούς υπολογισμούς για να εκτελέσουν πολύπλοκες συναλλαγές μετοχών, ”σαλαμοποιώντας” μεγάλα πακέτα σε κομμάτια που μπορεί να απορροφήσει ευκολότερα η αγορά.

Ο Dan Mathisson, επικεφαλής του τμήματος υπηρεσιών συναλλαγών της Credit Suisse First Boston, περιγράφει τις συναλλαγές με αλγόριθμους ως την ικανότητα να πετάς μικρά πετραδάκια σε μια λίμνη αντί για έναν ογκόλιθο που ταράζει τα νερά.

Έντεκα αιώνες μετά τις μαθηματικές ανακαλύψεις του πέρση μαθηματικού al-Khwarizmi, από τον οποίο πήραν και το όνομά τους, οι αλγόριθμοι είναι πιο επίκαιροι από ποτέ στις πιο αναπτυγμένες αγορές του κόσμου.

Σχεδόν το 1/4 των μετοχικών συναλλαγών στις ΗΠΑ λαμβάνει χώρα με τη χρήση αλγόριθμων, με το ποσοστό να έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η Goldman προβλέπει ότι η έντονη αύξηση των συναλλαγών με αλγόριθμους θα συνεχιστεί και εφέτος.

Η αύξηση των συναλλαγών αποτελεί ανταμοιβή χρόνιων επενδύσεων στην απαιτούμενη τεχνολογία, για την εκτέλεση τέτοιων συναλλαγών από εταιρίες της Wall Street, που προσπαθούν να αντισταθμίσουν τη μειωμένη κερδοφορία από τις παραδοσιακές συναλλαγές.

Η αύξηση των συναλλαγών αντανακλά επίσης και την αύξηση των hedge funds, που προτιμούν αυτό το μείγμα ταχύτητας, ανωνυμίας και περιθωρίων εκτέλεσης πολύπλοκων συναλλαγών που προσφέρουν αυτά τα συστήματα.

Οι περισσότερες εταιρίες τώρα διαπιστώνουν τις προοπτικές των αλγόριθμων, αλλά διάφορες χρηματιστηριακές προσπαθούν ήδη να αξιοποιήσουν την ενισχυμένη ζήτηση, μαζί με τις CSFB, Goldman Sachs και Morgan Stanley, οι οποίες θεωρούνται κορυφαίες στην εν λόγω κατηγορία.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v