Lex: Πετρέλαιο

Σαν καρτέλ, o OPEC αποτελεί ήδη μια θαυμαστή περίπτωση λόγω της μακροζωίας του. Όμως τον τελευταίο καιρό σημειώνει επιτυχίες και στις προσπάθειές του να διαχειριστεί την πετρελαϊκή αγορά.

Σαν καρτέλ, o OPEC αποτελεί ήδη μια θαυμαστή περίπτωση λόγω της μακροζωίας του. Όμως τον τελευταίο καιρό σημειώνει επιτυχίες και στις προσπάθειές του να διαχειριστεί την πετρελαϊκή αγορά.

Εδώ και καιρό, ο ΟPEC αντλεί πετρέλαιο στα όρια των παραγωγικών του δυνατοτήτων για να προωθήσει μια ενίσχυση των αποθεμάτων εν όψει του τετάρτου τριμήνου, οπότε και αναμένεται σημαντική αύξηση της ζητούμενης ποσότητας.

Τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα διαμορφώνονται ήδη σε υψηλά έξι ετών, βοηθώντας στη συρρίκνωση της πετρελαϊκής τιμής στο ενεργό συμβόλαιο futures της Νέας Υόρκης κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ των 58,28 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο.

Η ποσότητα που έχει ”σπρώξει” ο OPEC στο σύστημα έχει επηρεάσει και τη δομή των τιμών στο σύστημα, ενισχύοντας το ξεπούλημα. Οι τιμές για άμεση παράδοση διαμορφώνονται σε discount έναντι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης -ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως contango.

Αυτό έχει δυο επιπτώσεις. Πρώτον, η μετακύλιση των θέσεων σε μελλοντικούς μήνες κοστίζει περισσότερα χρήματα στους κερδοσκόπους, ενισχύοντας την τάση ρευστοποίησης. Δεύτερον, ενθαρρύνει τη συγκέντρωση αποθεμάτων για πώληση σε υψηλότερες τιμές αργότερα.

Αυτός ο κύκλος ενδέχεται να οδεύει προς ολοκλήρωση. Οι καθαρές κερδοσκοπικές θέσεις long, οι οποίες έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ στις 5 Απριλίου, έχουν εξαφανιστεί. Εν τω μεταξύ, ενισχύεται η δραστηριότητα των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση για αργό πετρέλαιο. Επίσης, το μικρό spread μεταξύ των συμβολαίων futures σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο αποθαρρύνει τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.

Τα επίπεδα των αποθεμάτων φθάνουν σε επίπεδα που ο OPEC θεωρεί επαρκή. Την Παρασκευή, το καρτέλ δήλωσε ότι ενδέχεται να χαλιναγωγήσει την προσφερόμενη ποσότητα τον Ιούνιο. Η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών ενδέχεται να μην συνεχιστεί περαιτέρω.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v