Lex: Carry trade

Ο δανεισμός με χαμηλά επιτόκια και η επένδυση σε αξιόγραφα υψηλότερης απόδοσης αποτελεί βασική επενδυτική στρατηγική (carry trade). Τα ”φθηνά” δολάρια είχαν οδηγήσει πολλούς επενδυτές που βασίστηκαν στην αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος σε ”στοιχήματα-μονόδρομους”. Το ράλι του νομίσματος οδήγησε σε σημαντικές ζημιές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, με τις ρευστοποιήσεις να ενισχύουν τις πιέσεις.

Τα carry trades και το δολάριο έχουν μετατραπεί σε εξαιρετικά δυσάρεστους παράγοντες για τις κεφαλαιαγορές.

Ο δανεισμός με χαμηλά επιτόκια και η επένδυση σε αξιόγραφα υψηλότερης απόδοσης αποτελεί βασική επενδυτική στρατηγική. Η προσοχή είχε στραφεί στα hedge funds που χρησιμοποιούσαν φθηνά δολάρια για να αυξάνουν τη μόχλευσή τους.

Αυτό βοήθησε να ”χτιστεί” μια σχέση, η οποία οδήγησε πολλούς επενδυτές που βασίστηκαν στην αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος σε ”στοιχήματα-μονόδρομους”. Το πρόσφατο ράλι του νομίσματος οδήγησε τα hedge funds σε σημαντικές ζημιές το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η επιβεβλημένη ρευστοποίηση των τοποθετήσεων εξυπηρέτησε την περαιτέρω στήριξη του δολαρίου, ενισχύοντας περισσότερο τις ζημιές.

Ορισμένοι βασίζονται στο σενάριο ανατίμησης του κινεζικού ρενμίμπι, ενδεχόμενο που θα ασκήσει πιέσεις στο δολάριο, για να ξεφύγουν από τη δύσκολη θέση τους. Όμως οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Ακόμη και αν υλοποιηθούν οι ελπίδες τους, οι επιπτώσεις είναι ασαφείς. Οι πληθωριστικές προσδοκίες ίσως ενταθούν και εάν η Fed αποφασίσει να προχωρήσει σε επιθετικότερη κίνηση νομισματικής πολιτικής, ενδέχεται να τους ”πιάσει στον ύπνο”.

Όμως το ίδιο ανησυχητικό με τα προβλήματα των hedge funds είναι το carry trade του Αμερικανού καταναλωτή. Έχοντας επωφεληθεί από τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια υποθηκών, αυτός ο στυλοβάτης της αμερικανικής (και της παγκόσμιας) οικονομίας θα βρεθεί σε δυσχερή θέση όταν η Fed ολοκληρώσει τις απαιτούμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές ανισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί. Και με 710 δισ. δολ. την τελευταία τριετία, πρόκειται για τη ”μητέρα” όλων των carry trades.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v