Πωλητές δολαρίου οι κεντρικές τράπεζες το Μάρτιο

Οι κεντρικές τράπεζες των χωρών του κόσμου ήταν καθαροί πωλητές αμερικανικών χρεογράφων το Μάρτιο για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2002, σύμφωνα με στοιχεία που δείχνουν ότι η πρόσφατη ανάκαμψη του δολαρίου ενδέχεται να είναι παροδική.

του Christopher Swann στην Ουάσινγκτον και του Richard Beales στη Νέα Υόρκη

Οι κεντρικές τράπεζες των χωρών του κόσμου ήταν πωλητές αμερικανικών χρεογράφων το Μάρτιο για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2002, σύμφωνα με στοιχεία που δείχνουν ότι η πρόσφατη ανάκαμψη του δολαρίου ενδέχεται να είναι παροδική.

Οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε καθαρές πωλήσεις αμερικανικών χρεογράφων αξίας 14,4 δισ. δολ. εντός του Μαρτίου, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων από τον Αύγουστο του 1998, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να συσσωρεύουν αποθέματα, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 30 δισ. δολ. εντός του εξεταζόμενου μήνα.

”Στις κεντρικές τράπεζες υπάρχει η αίσθηση ότι το δολάριο δεν είναι και τόσο καλό στοίχημα”, σχολίασε ο Adam Cole, αναλυτής ισοτιμιών της RBC Capital Markets.

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι αυτές οι πωλήσεις ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη ότι οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών φοβούνται πως σε κάποια χρονική στιγμή θα συνεχιστεί η καθοδική κίνηση του δολαρίου. Η πιο εντυπωσιακή κίνηση προήλθε από την Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, η οποία πούλησε αμερικανικά κρατικά δεκαετή ομόλογα ύψους 17 δισ. δολ.

Εν τω μεταξύ, οι εισροές κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα παρέμειναν ισχυρές και το Μάρτιο, στα 74,5 δισ. δολ. έναντι 79,4 δισ. δολ. το Φεβρουάριο. ”Φαίνεται πως όταν οι ιδιώτες επενδυτές δείχνουν πρόθυμοι να αγοράσουν δολάριο, οι κεντρικές τράπεζες βρίσκουν όποια δικαιολογία μπορούν για να ξεφορτωθούν μέρος από τα βουνά με δολάρια που έχουν συσσωρεύσει”, σχολιάζει ο David Bloom, αναλυτής ισοτιμιών της HSBC.

Η ζήτηση για αμερικανικά δεκαετή ομόλογα ενισχύθηκε από τις καθαρές αγορές ύψους 28 δισ. δολ. από την περιφέρεια της Καραϊβικής. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας. Οι αναλυτές συνδέουν την κίνηση αυτή με τα πολλά hedge funds που δραστηριοποιούνται εκεί.

Το αμερικανικό δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 30% έναντι των βασικών εμπορικών ισοτιμιών του πλανήτη, σε σχέση με το ανώτατο επίπεδο του Φεβρουαρίου του 2002, αλλά έκτοτε έχει κερδίσει περίπου 5%.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v