H αχίλλειος πτέρνα των hedge funds

Η υποχώρηση στις τιμές των μετοχών των επενδυτικών τραπεζών που ακολούθησε τις φήμες για ζημιές στα hedge funds αποτελεί υπενθύμιση του πόσο στενά συνδεδεμένοι είναι οι δύο κλάδοι. Μήπως αυτή η διασύνδεση είναι και η ”αχίλλειος πτέρνα τους”;

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων

Η υποχώρηση στις τιμές των μετοχών των επενδυτικών τραπεζών που ακολούθησε τις φήμες για ζημιές στα hedge funds αποτελεί υπενθύμιση του πόσο κοντά είναι οι δύο κλάδοι.

Οι επενδυτικές τράπεζες χρηματοδοτούν τα hedge funds, τους παρέχουν ιδέες μέσω των τμημάτων ανάλυσης, εκτελούν τις συναλλαγές τους και τους προμηθεύουν πελατεία μέσω των τμημάτων private banking.

Αυτοί οι δεσμοί αποτελούν μια πιθανή πηγή αδυναμίας για τις τράπεζες, όπως έδειξε και ο ”τρελός” αγώνας για τη διάσωση της Long Term Capital Management το 1998. Όμως, το σίριαλ με την LTCM δείχνει επίσης ότι πρόκειται μάλλον για την ”αχίλλειο πτέρνα” των ίδιων των hedge funds: οι τράπεζες γνωρίζουν τις τοποθετήσεις των hedge funds και μπορούν να ”παίξουν” αντίστροφα όταν τα πράγματα πάνε στραβά.

Τα προβλήματα ενός μεμονωμένου hedge fund είναι δύσκολο να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον κλάδο, όπως έγινε με την LTCM. Ενώ τα εν λόγω επενδυτικά οχήματα χρησιμοποιούν μόχλευση, δεν το κάνουν στην υπερβολική κλίμακα που δοκίμασαν οι στρατιές του John Meriwether.

Αυτή τη φορά τα προβλήματα δείχνουν να εντοπίζονται στην αγορά των πιστωτικών παραγώγων (collateralised debt obligation, CDO). Η συγκεκριμένη αγορά συγκεντρώνει πακέτα ομολόγων που κυμαίνονται από τα πλέον επικίνδυνα ως τα ασφαλέστερα.

Σύμφωνα με τον Mike Harris, αναλυτή πιστωτικών παραγώγων της JP Morgan, τα hedge funds εμπλέκονται σε συναλλαγές που περιλαμβάνουν αγορές των μετοχικών παραγώγων (των πιο επικίνδυνων) και θέσεις short (που στοιχηματίζουν στην υποχώρηση) στα λιγότερο επικίνδυνα ”πακέτα” πιστωτικών παραγώγων. Αυτή η συναλλαγή απέδιδε μια αξιοπρεπή απόδοση, λόγω της διαφοράς αποδόσεων στα ”πακέτα” υψηλής και χαμηλής επικινδυνότητας.

Ωστόσο, η ανάδυση του κινδύνου υπό τη μορφή των υποβαθμίσεων των General Motors και Ford προκάλεσε σημαντικές ζημιές στα hedge funds. Στην προσπάθειά τους να ”κλείσουν” τις τοποθετήσεις τους, δημιούργησαν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.

Οι ζημιές στα μεμονωμένα funds, ωστόσο, δεν οδηγούν απαραίτητα σε γενικευμένο κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, τα hedge funds ενδέχεται να προσθέσουν σταθερότητα, κλείνοντας τις επικίνδυνες θέσεις τους.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v