Οι ”κεφαλοκυνηγοί” βγαίνουν σε αναζήτηση ταλέντων

Στο σύμπαν των επενδυτικών τραπεζών όλα τα φιλόδοξα στελέχη περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο, καθώς έχει ξεκινήσει η ετήσια περίοδος ”κυνηγιού”. Πολλές επενδυτικές τράπεζες, έχοντας αποκομίσει κέρδη ρεκόρ την περυσινή σεζόν, είναι πρόθυμες να επενδύσουν σε νέα ταλέντα για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

των David Wells και David Wighton στη Νέα Υόρκη

Στο σύμπαν των επενδυτικών τραπεζών όλα τα φιλόδοξα στελέχη περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο, καθώς έχει ξεκινήσει η ετήσια περίοδος ”κυνηγιού”.

Όπως το θέτει και ο Alan Johnson, ένας σύμβουλος ανθρωπίνου δυναμικού της Wall Street: ”Είναι η κρίσιμη περίοδος του έτους, ο Μάιος και ο Ιούνιος. Τα bonus έχουν καταβληθεί και οι κυνηγοί κεφαλών έχουν βγει για δουλειά”.

Την Παρασκευή, η Lehman Brothers ανακοίνωσε ότι προσέλαβε τον William Vereker, τον οποίο ”έκλεψε” από τη Morgan Stanley. Επίσης την Παρασκευή, η BNP Paribas ανακοίνωσε την πρόσληψη της Irene Rodriguez, η οποία θα ενταχθεί στο τμήμα αγορών ομολόγων, και του Ronald Windisch.

Οι εργαζόμενοι της Morgan Stanley, μιας από τις πλέον ιστορικές επενδυτικές τράπεζες, αποτελούν συχνά στόχο των ανταγωνιστών της. Όμως οι ”κυνηγοί κεφαλών” ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους από τη στιγμή που ξέσπασε μια δημόσια διένεξη για την ηγεσία του ομίλου.

Πολλές επενδυτικές τράπεζες, έχοντας αποκομίσει κέρδη ρεκόρ την περυσινή σεζόν, είναι πρόθυμες να επενδύσουν σε νέα ταλέντα για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο investment banking. Ακόμα και αυτές που δεν τα πήγαν και τόσο καλά, επιθυμούν να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους σε κλάδους που κυριαρχούνται από τους ανταγωνιστές τους, ενώ τα hedge funds βρίσκονται σε αναζήτηση αναλυτών και traders.

Επιπροσθέτως, τραπεζικά ιδρύματα που επικεντρώνονται στη λιανική τραπεζική όπως η Wachovia, η Bank of America και η HSBC εμφανίζονται πρόθυμες να επεκταθούν στο investment banking. Αυτές οι τράπεζες συχνά προσφέρουν εγγυημένα πολυετή πακέτα αμοιβών, υπερδιπλάσια από αυτά που αποκομίζουν ήδη τα στελέχη.

Η Lehman Brothers κάνει προσλήψεις σύμφωνα με τη στοχοθεσία της για αύξηση προσωπικού κατά 10% εφέτος. Η επενδυτική τράπεζα έχει επεκταθεί σε διάφορες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια και δεν δείχνει να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις προσλήψεις: ”Είμαστε σε θέση να μπορούμε να προσλαμβάνουμε τα κορυφαία ταλέντα”, σχολιάζει ανώτατο στέλεχος της τράπεζας.

Οι Merrill Lynch, Credit Suisse First Boston και UBS, βρίσκονται σε αναζήτηση traders στα εμπορεύματα και prime brokers. Η Deutsche Bank αναπτύσσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, όπου έχει ήδη προσλάβει οκτώ traders της Morgan Stanley.

Οι επενδυτικές τράπεζες ”κλέβουν” στελέχη παραδοσιακά από τους ανταγωνιστές τους. ”Κατά μέσο όρο, το 15% των προσλήψεων από τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street, είναι κλοπές”, εξηγεί ο Brad Hintz, αναλυτής της Sanford C. Bernstein. Ωστόσο, οι προσλήψεις έχουν λάβει τον χαρακτήρα του επείγοντος, καθώς τα κέρδη των ιδρυμάτων εμφανίζουν σημάδια επιβράδυνσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής χρηματιστηριακών αγορών κορυφαίας τράπεζας της Wall Street, ορισμένα από τα πακέτα που προσφέρονται ενέχουν το στοιχείο της υπερβολής. Εξηγεί ότι οι εργοδότες προσφέρουν εξαιρετικούς όρους εργασίας, λόγω της υπόθεσης ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2005 θα είναι δύσκολο και η ρευστότητα στην αγορά θα είναι περιορισμένη.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v