Lex: Χρηματιστηριακές αγορές

To αλκοόλ, σε μικρές δόσεις, κάνει καλό στην υγεία. Η υπερβολή, ωστόσο, οδηγεί σε άσχημα hangover. Το ίδιο ισχύει για τις οικονομικές επιβραδύνσεις. Από τις αρχές Μαρτίου οι ανησυχίες για το ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης ώθησαν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους προς τον επενδυτικό κίνδυνο, γεγονός που οδήγησε τις αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα.

To αλκοόλ, σε μικρές δόσεις, κάνει καλό στην υγεία. Η υπερβολή, ωστόσο, οδηγεί σε άσχημα hangover. Το ίδιο ισχύει για τις οικονομικές επιβραδύνσεις.

Από τις αρχές Μαρτίου οι ανανεωμένες ανησυχίες για το ρυθμό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης ώθησαν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους προς τον επενδυτικό κίνδυνο, γεγονός που οδήγησε τις χρηματιστηριακές αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα και τα ομολογιακά spread σε διεύρυνση.

Ως μέθοδος διόρθωσης των υπερβολών στη διάθεση για επενδυτικό κίνδυνο είναι προτιμότερος ο ”μπαμπούλας” της ανάπτυξης παρά αυτός του πληθωρισμού. Ο τελευταίος, ο οποίος ενέχει την προοπτική επιθετικότερης νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve, θα είχε οδηγήσει σε ισχυρότερο ”ξεπούλημα” στις αγορές.

Ενώ τα αδύναμα μακροοικονομικά δεδομένα θα οδηγήσουν τη Fed σε διατήρηση της ”μετριασμένης” της προσέγγισης, θα πρέπει να αναθεωρήσει τη συμπεριφορά της ως προς την ανάπτυξη. Ο κίνδυνος για τις χρηματιστηριακές αγορές είναι το σενάριο συνέχισης των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed σε συνδυασμό με περαιτέρω αναπτυξιακή επιβράδυνση.

Οι αισιόδοξοι μπορούν να επισημάνουν ότι παρόμοιες αναπτυξιακές ανησυχίες στο δεύτερο τρίμηνο του 2004 απέβησαν ανεδαφικές. Ωστόσο, αυτή τη φορά ίσως υπάρχουν περισσότερα πράγματα για τα οποία θα πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές. Τα αποθέματα των επιχειρήσεων ενισχύονται, κάτι που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Τα επιτόκια διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα και ενισχύονται μειώνοντας τη ρευστότητα στην αγορά. Οι πετρελαϊκές τιμές, αν και έχουν υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά, βρίσκονται υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Εν τω μεταξύ, τα δημοσιονομικά ερεθίσματα εξασθενούν.

Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην αλλάξουν τις μακροοικονομικές τους απόψεις με την ίδια ταχύτητα που άλλαξαν τη διάθεσή τους για επενδυτικό κίνδυνο. Ωστόσο, ενώ λίγοι περιμένουν οικονομική ύφεση, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ίσως συνεχιστεί. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, οι τιμές των μετοχών θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις, μέχρι τη στιγμή που η Fed θα υποδηλώσει λήξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v