Η φρασεολογία και το ”λάθος” της Fed

Ελάχιστες ανακοινώσεις 150 λέξεων διαβάζονται από τόσο πολλούς, με τόση προσοχή όσο οι συνοδευτικές δηλώσεις των αποφάσεων της Federal Reserve για τα αμερικανικά επιτόκια. Ως εκ τούτου, η αφαίρεση 7 λέξεων και η επαναφορά τους λίγο πριν κλείσει η αγορά, από μια κεντρική τράπεζα που προσδίδει έμφαση στην επικοινωνία της με τις αγορές, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

του Andrew Balls στην Ουάσινγκτον

Ελάχιστες ανακοινώσεις 150 λέξεων διαβάζονται από τόσο πολλούς, με τόση προσοχή όσο οι συνοδευτικές δηλώσεις των αποφάσεων της Federal Reserve για τα αμερικανικά επιτόκια.

To γεγονός ότι την Τρίτη η Fed επέλεξε να αναγνωρίσει το λάθος της και να αντιμετωπίσει την κριτική των traders επιδεικνύει τη σημαντικότητα της κρίσης για τις πληθωριστικές προσδοκίες στη θέσπιση της νομισματικής πολιτικής.

Οι επτά λέξεις που αφαίρεσε η Fed λίγο μετά τις 14:15 (ώρα Ουάσινγκτον) και τις προσέθεσε εκ νέου λίγο πριν από τις 16:00 αφορούν τα ίδια συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει και στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις: ”Οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν υπό έλεγχο”.

Η καλή ”συμπεριφορά” των πληθωριστικών προσδοκιών, σε συνδυασμό με την ισχυρή βελτίωση της παραγωγικότητας, επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε νέα ”μετριασμένη” αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενισχύοντας τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού από το 1% πέρυσι τον Ιούνιο στο 3%.

”Όταν ενισχύονται οι πληθωριστικές προσδοκίες, τότε περνάει ο πληθωρισμός στις μισθολογικές απαιτήσεις και την τιμολόγηση”, εξηγεί ο Joshua Feinman, οικονομολόγος της Deutsche Asset Management. ”Αυτός είναι ο επιβλαβής πληθωρισμός που θέλουν να αποφύγουν”.

Η Fed εξετάζει διάφορες μετρήσεις των πληθωριστικών προσδοκιών, μεταξύ των οποίων το spread μεταξύ της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου και της απόδοσης των χρεογράφων του Treasury που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, προτιμά να εξετάζει τις προσδοκίες βασιζόμενος σε πληροφορίες από την αγορά παραγώγων, ώστε να αναλύει ακριβώς τι περιμένει η αγορά για τον πληθωρισμό σε κάθε ένα από τα επόμενα δέκα χρόνια.

Το λάθος της Τρίτης ήταν ντροπιαστικό για μια κεντρική τράπεζα που προσδίδει τέτοια έμφαση στην επικοινωνία της με τις αγορές. Η Fed τόνισε ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος.

Ο Ian Shepherdson, της High Frequency Economics, τονίζει στους πελάτες του ότι τα ξεκάθαρα μηνύματα είναι ότι τα επιτόκια είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις και ότι τα σινιάλα επιβράδυνσης της οικονομίας δεν είναι ακόμη επαρκή για να δικαιολογήσουν μια παύση στη διαδικασία αυξήσεων επιτοκίων.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed θα γίνει στα τέλη Ιουνίου.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v