Με δικό σας ρίσκο…

Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι αισιόδοξοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα έχουν ισχυρές αποδόσεις, είναι ότι το equity risk premium (η επιπλέον απόδοση που λαμβάνουν οι μέτοχοι ως αποζημίωση για την μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς) είναι υψηλό στην παρούσα φάση. Όμως μια εργασία της UBS δείχνει ότι το equity risk premium δεν αποτελεί ασφαλή ένδειξη.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι αισιόδοξοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα έχουν ισχυρές αποδόσεις, είναι ότι το equity risk premium (η επιπλέον απόδοση που λαμβάνουν οι μέτοχοι ως αποζημίωση για την μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς) είναι υψηλό στην παρούσα φάση.

Όμως η εργασία των Mark Precious και Ian McLennan της UBS δείχνει ότι το equity risk premium δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ασφαλή ένδειξη των μετοχικών αποδόσεων σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Ο υπολογισμός του equity risk premium είναι αρκετά περίπλοκος. Ο ένας τρόπος είναι να εξετασθεί η συνολική απόδοση που έχουν αποκομίσει οι μέτοχοι. Όμως, παραδοσιακά το μέγεθος αυτό είναι πολύ υψηλό (χάρη στον επαναπροσδιορισμό των μετοχών στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα) γεγονός που ενδέχεται να μην επαναληφθεί.

Η καθιερωμένη προσέγγιση στον υπολογισμό του equity risk premium είναι η σύγκριση των αποδόσεων μετοχών και ομολόγων, χρησιμοποιώντας υποθέσεις για την μελλοντική κερδοφορία και την αύξηση του μερίσματος. Η UBS χρησιμοποιεί το ”μοντέλο της Fed”, το οποίο συγκρίνει τις αποδόσεις των μετοχών με αυτές των κρατικών ομολόγων, με μια αναπροσαρμογή για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Η ανάλυση συμπεραίνει ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του υπονοουμένου premium και των απόλυτων αποδόσεων των μετοχών σε περίοδο 1-3 ετών. Αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ, την Αγγλία και τις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Η UBS είχε καλύτερα αποτελέσματα όταν συνέκριναν το κόστος της μετοχής (cost of equity, που ορίζεται ως η μερισματική απόδοση συν την πραγματική ομολογιακή απόδοση) με τις μελλοντικές αποδόσεις. Η σχέση είναι θετική. Ένα χαμηλό κόστος μετοχής υποδηλώνει χαμηλές εκτιμώμενες αποδόσεις (και ένα υψηλό COE υποδηλώνει υψηλές αποδόσεις. Η σχέση είναι ισχυρότερη σε τριετή βάση, παρά σε ετήσια.

Εάν ισχύει αυτή η σχέση, οι χρηματιστηριακές αγορές θα πρέπει να καταγράψουν μέτριες αποδόσεις στα επόμενα χρόνια. Η UBS επισημαίνει ότι το cost of equity στις ΗΠΑ είναι γύρω στο 8%. Πρόκειται για ποσοστό χαμηλότερο του μέσου όρου των τελευταίων 30 ετών και σημαίνει μετοχική απόδοση 4-6% ετησίως, την επόμενη τριετία.

Ωστόσο, το μοντέλο της UBS έχει εκπονηθεί με υπόθεση ετήσιας πραγματικής αύξησης κερδών της τάξεως του 3%, που αποτελεί τον μέσο όρο της αύξησης από το 1987, αλλά είναι διπλάσιος από το ρυθμό ανάπτυξης της κερδοφορίας των τελευταίων 30 ετών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v