Lex: Μεταβλητότητα

Πολλοί λένε ότι τα άστατα πνεύματα προτιμούν τη δυστυχία. Μια δόση αβεβαιότητας σίγουρα προσθέτει ενδιαφέρον στις αγορές, αλλά οι ευρύτερες επιπτώσεις είναι μάλλον καταθλιπτικές. Τα σημάδια ενίσχυσης της μεταβλητότητας στις κεφαλαιαγορές συσσωρεύονται.

Πολλοί λένε ότι τα άστατα πνεύματα προτιμούν τη δυστυχία. Μια δόση αβεβαιότητας σίγουρα προσθέτει ενδιαφέρον στις αγορές, αλλά οι ευρύτερες επιπτώσεις είναι μάλλον καταθλιπτικές.

Τα σημάδια ενίσχυσης της μεταβλητότητας στις κεφαλαιαγορές συσσωρεύονται. Η ισχυρή ανοδική τάση δεικτών που είναι ευαίσθητοι στη μεταβλητότητα όπως ο VIX στις ΗΠΑ και ο γερμανικός VDAX είναι αντίθετη με την καθοδική τάση που εξουσιάζει τους δείκτες από τις αρχές του 2003. Θα μπορούσαν να φταίνε διάφοροι τεχνικοί παράγοντες. Στην πραγματικότητα η μεταβλητότητα τείνει να αυτοτροφοδοτείται, καθώς οι επενδυτές αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα ”στοιχήματά” τους, με τη σχέση αξίας - ρίσκου να επιδεινώνεται.

Όμως η ευρύτερη εικόνα δείχνει ότι συμβαίνει κάτι πιο θεμελιώδες. Η ρευστότητα ”στερεύει” καθώς οι κεντρικές τράπεζες, με πρωτοστατούσα τη Federal Reserve, έστω και καθυστερημένα, αυξάνουν τα επιτόκια. Ο δανεισμός γίνεται δυσκολότερος και οι επιπτώσεις γίνονται αντιληπτές στην οικονομία ενισχύοντας την αβεβαιότητα. Εν τω μεταξύ, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αποστρέφονται το ρίσκο, απομακρύνεται η στήριξη για τα ομόλογα υψηλής απόδοσης και τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Και πολύ καλά κάνουν οι επενδυτές. Οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές δεν έχουν καταφέρει να πλήξουν την αισιοδοξία των επενδυτών μέχρι στιγμής. Όμως τα αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 8%-9% και πλέον αντιστοιχούν στο 70% των πωλήσεων. Ένα νούμερο μεταξύ 50 και 55 στον δείκτη ISM των παραγγελιών των επιχειρήσεων θα σημάνει προβλήματα. Οι μετοχικοί επενδυτές έχουν δίκιο να αισθάνονται εκνευρισμό.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v