Lex: Πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Πάντα πρέπει να διαβάζετε πίσω από τις γραμμές. Η άνοδος του δομικού πληθωρισμού κατά 0,4% το Μάρτιο στις ΗΠΑ ήταν ακριβώς αυτό που δεν χρειάζονταν οι αγορές. Σε μια χρονική συγκυρία που οι επενδυτές είχαν μετακινήσει τις ανησυχίες τους από τον αυξανόμενο πληθωρισμό στην αδύναμη ανάπτυξη, τα στοιχεία λειτούργησαν ως υπενθύμιση ότι ενδέχεται να συμβαίνουν και τα δύο.

Πάντα πρέπει να διαβάζετε πίσω από τις γραμμές. Η άνοδος του δομικού πληθωρισμού κατά 0,4% το Μάρτιο στις ΗΠΑ ήταν ακριβώς αυτό που δεν χρειάζονταν οι αγορές.

Σε μια χρονική συγκυρία που οι επενδυτές είχαν μετακινήσει τις ανησυχίες τους από τον αυξανόμενο πληθωρισμό στην αδύναμη ανάπτυξη, τα στοιχεία της Τετάρτης λειτούργησαν ως υπενθύμιση ότι υπάρχουν ενδείξεις πως συμβαίνουν και τα δύο.

Όμως, οι λεπτομέρειες που βρίσκονται πίσω από την ισχυρή αύξηση του πληθωρισμού, της μεγαλύτερης μηνιαίας ενίσχυσης της τελευταίας τριετίας, θα έπρεπε να μετριάσουν το άγχος των επενδυτών.

Πρώτον, η πραγματική αύξηση του δομικού πληθωρισμού ήταν 0,351%, μόλις αρκετό για να στρογγυλοποιηθεί στο 0,4% αντί για 0,3%.

Δεύτερον, οι λεπτομέρειες από την επίσημη ανακοίνωση του πληθωρισμού δείχνουν ότι περίπου το 40% της μηνιαίας ενίσχυσης οφείλεται στην ισχυρή αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία το Μάρτιο. Αυτό το φαινόμενο ενδέχεται να αποδειχθεί ότι είναι παροδικό, σαν μια παρόμοια εκτίναξη πέρυσι την άνοιξη. Σε γενικές γραμμές, η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κατά πολύ στο γεγονός ότι οι τιμές στα ξενοδοχεία ανακάμπτουν σε σχέση με τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών.

Οι ειδήσεις για τον πληθωρισμό δεν είναι τόσο άσχημες όσο αναφέρουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Υπάρχουν άλλα σημαντικά οικονομικά στοιχεία, όπως οι μισθολογικές αυξήσεις, τα οποία παραμένουν υπό έλεγχο.

Ωστόσο, η Fed θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενισχυθεί και υπάρχει ο κίνδυνος να περάσουν στον πληθωρισμό οι αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές και τα τρόφιμα, οι οποίες εξαιρούνται από τον δομικό πληθωρισμό. Ακόμη και αν υπάρξουν περαιτέρω ενδείξεις οικονομικής επιβράδνυσης, το φάντασμα του πληθωρισμού είναι πιθανό να οδηγήσει τη Fed σε συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων ολόκληρο το καλοκαίρι.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v