Το κρίσιμο τεστ των τριών μεγάλων του Internet

Μετά από εξαιρετικές χρηματιστηριακές αποδόσεις το 2003 και το 2004, οι τρεις ”μεγάλοι” του Ιnternet, η Yahoo, η Ebay και η Amazon, αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση μια ”ανώμαλη προσγείωση”. Μέχρι στιγμής στο έτος, η μετοχή της Yahoo υποχωρεί κατά 9%, ενώ η Amazon έχει καταγράψει απώλειες 22% και η Ebay έχει χάσει το 42% της χρηματιστηριακής της αξίας. Επίκειται δεύτερη κατάρρευση των dotcoms;

του Stephen Schurr

Μετά από εξαιρετικές χρηματιστηριακές αποδόσεις το 2003 και το 2004, οι τρεις ”μεγάλοι” του Ιnternet, η Yahoo, η Ebay και η Amazon, αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση μια ”ανώμαλη προσγείωση”.

Μέχρι στιγμής στο έτος η μετοχή της Yahoo υποχωρεί κατά 9%, ενώ η Amazon έχει καταγράψει απώλειες 22% και η Ebay έχει χάσει το 42% της χρηματιστηριακής της αξίας. Εάν ο όμιλος διευρυνθεί για να περιλάβει και άλλες αγαπημένες μετοχές του κλάδου των εταιριών Διαδικτύου, η InterActiveCorp του Barry Diller έχει υποστεί απώλειες 19%. H Google αποτελεί τη μοναδική κερδισμένη, με τη μετοχή της να εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 0,6% από την έναρξη του 2005.

Το επόμενο κρίσιμο τεστ είναι εντός της εβδομάδας, με τις Ebay και Google, τα blue chips του κλάδου, να ανακοινώνουν κέρδη τριμήνου. Οι συναλλαγές των μετοχών Διαδικτύου πριν από τις ανακοινώσεις δεν είναι ενθαρρυντικές, ιδίως για την Ebay, η μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει πλέον του 10% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις.

Η ”χλιαρή” στάση της Wall Street θυμίζει τον λήθαργο που ακολούθησε το κατάρρευση της ”φούσκας” στον κλάδο, τη διετία 2000-2001. Εάν η συναλλακτική δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών και οι τρέχουσες αποτιμήσεις λειτουργούν ως πρόλογος, η πτωτική τάση έχει μόλις αρχίσει.

Μπορείτε να εξετάσετε την Ebay. Ακόμη και μετά την πρόσφατη υποχώρηση της τιμής της μετοχής της, η εταιρία ηλεκτρονικών δημοπρασιών έχει Ρ/Ε 44, τριπλάσιο από το μέσο όρο της αγοράς. Η μετοχή της Εbay διαπραγματεύεται σε πολλαπλάσιο 35 φορές επί της εκτιμώμενης κερδοφορίας της για το 2005.

Όμως, και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου δύσκολα δείχνουν φθηνές. Το P/E της Yahoo είναι 66, της Google είναι 49 και της Amazon 33. Ακόμη και μια έντονη αναπτυξιακή τροχιά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια μεγέθη σε μεσοπρόθεσμο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ενώ αυτές οι αποτιμήσεις δεν είναι τόσο τρομακτικές όσο ήταν στα τέλη του 1999, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις για δεύτερη ”φούσκα” στον κλάδο του Ιnternet. Την τελευταία φορά, το ζήτημα ήταν καθαρά οι αποτιμήσεις και κανείς δεν έθετε υπό αμφισβήτηση τις απεριόριστες προοπτικές του Ιnternet. Μετά από μια πενταετία, το Ιnternet μπορεί να μην φθάνει ακόμη στα όρια της ανάπτυξης, αλλά εντείνονται οι ανησυχίες ότι πρόκειται για μια ώριμη αγορά.

Υπάρχουν περίπου 800 εκ. χρήστες του Ιnternet σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με εκτίμηση της IDS. Η αμερικανική αγορά είναι κορεσμένη και η Ασία αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η Ιαπωνία εγκαταλείφθηκε από την Ebay και η Κίνα εμφανίζει έντονο εγχώριο ανταγωνισμό και κυβερνητικούς φραγμούς.

Ίσως τα blue chips του Διαδικτύου διαψεύσουν τους αμφισβητίες εντός της εβδομάδας, αλλά είναι ένα στοίχημα που δύσκολα αναλαμβάνει κανείς.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v