Το κερασάκι στην επιχειρηματική τούρτα

”Νικητήρια στρατηγική” στην παρούσα επενδυτική συγκυρία ενδέχεται να αποδειχθεί η αναζήτηση των ”μερισματικών εκπλήξεων” από εταιρίες που ξεκινούν ή ενισχύουν αναπάντεχα τις μερισματικές τους πληρωμές. Η Smith Barney, αναζήτησε και προτείνει κλάδους και μετοχές, σχετικές με την εν λόγω στρατηγική.

του Kevin Allison

Τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων εκτινάχθηκαν σε 1.269 δισ. δολ. το τελευταίο τρίμηνο του 2004, θέτοντας νέο ρεκόρ. Και δεν ήταν κέρδη ”στα χαρτιά”. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές των επιχειρήσεων, μετρούμενες ως ποσοστό επί των πωλήσεων, διαμορφώνονται σε ανώτατα επίπεδα 50 ετών, σύμφωνα με την επενδυτική Smith Barney. Τα δεδομένα από όλο τον κόσμο δείχνουν την ίδια εικόνα: οι εταιρίες κολυμπούν στο ρευστό!

Ωστόσο, οι μερισματικές πληρωμές των επιχειρήσεων παραμένουν αξιοπερίεργα χαμηλές, επισημαίνει ο Ajay Kapur, αναλυτής διεθνών αγορών της Smith Barney. Όμως, με τα χαμηλά επιτόκια να μην καθιστούν ελκυστική την περαιτέρω μείωση του χρέους, ο κ. Kapur εκτιμά ότι αυτό θα αλλάξει.

Τονίζει ότι η αναζήτηση των ”μερισματικών εκπλήξεων” -εταιρίες που ξεκινούν ή ενισχύουν αναπάντεχα τις μερισματικές τους πληρωμές- ενδέχεται να αποβεί η ”νικητήρια στρατηγική” στο τρέχον επενδυτικό κλίμα. ”Στις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό πληρωμών διαμορφώνεται στο 34% και οι ελεύθερες ταμειακές ροές είναι ιδιαίτερα ισχυρές, περιμένουμε μεγαλύτερα μερίσματα”, εξηγεί.

Ενώ οι επαναγορές ιδίων μετοχών είναι δημοφιλής μέθοδος επιστροφής χρημάτων στους μετόχους, οι πρόσφατες αλλαγές στις ΗΠΑ αναφορικά με τον τρόπο που φορολογούνται τα μερίσματα ενδέχεται να τα καταστήσουν ελκυστική εναλλακτική λύση για τις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που καταβάλλουν μερίσματα μπορούν να περιμένουν ότι η τιμή της μετοχής τους θα ενισχυθεί. ”Εάν βρίσκεστε σε μια στάσιμη αγορά, η καλύτερη μέθοδος για να ενισχύσετε την τιμή της μετοχής σας είναι μέσω μερίσματος”, αναφέρει ο Neil Hennessy, πρόεδρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Hennessy Funds.

Ο Philip Dow, επικεφαλής μετοχικής στρατηγικής της RBC Dain Rauscher, επισημαίνει ότι για τους επενδυτές, οι εταιρίες που καταβάλλουν μέρισμα είναι μια καλή μέθοδος παραγωγής πραγματικής απόδοσης στο αβέβαιο επιχειρηματικό κλίμα της τρέχουσας συγκυρίας. ”Τα μερίσματα λειτουργούν σαν τις βοηθητικές ρόδες στο ποδήλατο για τους επενδυτές. Αποτελούν εγγυημένο εισόδημα”.

Ο κ. Dow εκτιμά ότι με τον μέσο όρο των τρεχουσών μερισματικών αποδόσεων να διαμορφώνεται περί το 2-3%, δεν είναι ανεδαφική η πρόβλεψη για αύξηση της μερισματικής απόδοσης ορισμένων εταιριών στο 5-6% στα επόμενα χρόνια.

Για να βρει τις εταιρίες με αξιόλογη προοπτική ”μερισματικών εκπλήξεων”, η Smith Barney ανέλυσε δεδομένα από όλο τον κόσμο, ώστε να διαπιστώσει ”ποιος έχει ρευστό, ποιος δεν πληρώνει ήδη και αν αναμένεται ανάπτυξη των ταμειακών ροών”. Στις ΗΠΑ, βρήκε τον κλάδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των φαρμακευτικών εταιριών, των ξενοδοχείων και των ημιαγωγών. Η ανάλυση της Smith Barney δεν περιλαμβάνει τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ο οποίος καταβάλλει ήδη σημαντικό μέρισμα.

”Μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ελβετία έχουν ένα σημαντικό αριθμό κλάδων που δείχνουν πιθανοί για μερισματικές εκπλήξεις”, εξηγεί ο κ. Kapur.

Όσο για συγκεκριμένες μετοχές, η Smith Barney τονίζει ότι όμιλοι καταναλωτικών προϊόντων όπως η Procter & Gamble και η Kimberly Clark ενδέχεται να εκπλήξουν τους επενδυτές, ενισχύοντας τις μερισματικές τους πληρωμές. Επίσης, εκτιμά ότι η McDonalds θα παράσχει μια σταθερή αύξηση του μερίσματος στα επόμενα χρόνια.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v