Απλοί κανόνες προτεραιότητας στους μετόχους

Την Τετάρτη, η Securities and Exhange Commission προχώρησε σε νέα χρηματιστηριακή νομοθεσία, η οποία καθιστά τους dealers υπεύθυνους για την εύρεση της καλύτερης τιμής της αγοράς. Όπως εξηγεί ο William Donaldson σε άρθρο-παρέμβαση στους ”Financial Times”, πρόκειται για νόμο που προστατεύει τα συμφέροντα των μετόχων. Ο πρόεδρος της SEC απαντά στους επικριτές του.

του William Donaldson (*)

Την Τετάρτη, η Securities and Exhange Commission προχώρησε σε αποφασιστικές ενέργειες σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το αν θα πρέπει να επεκταθεί η προστασία των συναλλαγών των μετόχων στο σύστημα που διέπει την αγορά των ΗΠΑ.

Ο κανονισμός που υιοθετήσαμε, μέρος των μεταρρυθμίσεων της γενικότερης νομοθεσίας NMS, είναι απλός: όταν ένας επενδυτής στέλνει μια εντολή στο σύστημα, ο διαχειριστής οφείλει είτε να εκτελέσει άμεσα την εντολή στην καλύτερη τιμή που βρίσκεται διαθέσιμη στο σύστημα ή να στείλει την εντολή στο σύστημα ζητώντας την καλύτερη τιμή.

Είναι σαφές πως αυτή η ξεκάθαρη διάταξη ωφελεί τους επενδυτές, παρά τις υπερβολές που ακούστηκαν κατά καιρούς κατά τη διάρκεια της διαμάχης. Αυτή είναι και η αιτία που οι επενδυτές όλων των μεγεθών

-τόσο οι μεμονωμένοι επενδυτές όσο και τα Αμοιβαία Κεφάλαια και τα συνταξιοδοτικά ταμεία- συμφωνούν μαζί μας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός παραγόντων της αγοράς δεν θα ήθελε νομοθέτηση της προστασίας των συναλλαγών των επενδυτών. Δεν αποτελεί έκπληξη που ένας νόμος ο οποίος ωφελεί το σύνολο των επενδυτών

-μεταξύ των οποίων και τον μικροεπενδυτή που διαχειρίζεται μόνος του το χαρτοφυλάκιό του- δεν κρίνεται αναγκαίος από ελάχιστα ισχυρά ιδρύματα που έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν μόνα τους τα συμφέροντά τους.

Υπάρχει μια διευρυμένη ομοφωνία για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο σύστημα συναλλαγών του NYSE, στο οποίο εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία. Ορισμένοι έχουν ρωτήσει για το αν οι επενδυτές στις μετοχές του Nasdaq θα έπρεπε επίσης να γνωρίζουν ότι οι τιμές που τους δίνουν είναι οι καλύτερες στην αγορά. Είναι σαφές για την Επιτροπή ότι το επίπεδο προστασίας του επενδυτή δεν πρέπει να σχετίζεται με την απόφαση της εταιρίας να εισάγει τις μετοχές της στον Nasdaq αντί για το NYSE.

Ας ξεκαθαρίσουμε τι έκανε και τι δεν έκανε η Securities and Exchange Commission την Τετάρτη. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που υιοθετήσαμε, ένας επενδυτής δεν θα ρισκάρει πλέον να λαμβάνει κατώτερη από την καλύτερη τιμή της αγοράς, που ενδέχεται να οφείλεται στην επιθυμία του διαχειριστή να πάρει τη συναλλαγή αντί να αποταθεί στην αγορά για την καλύτερη.

Ένας χρηματιστής θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τιμά τη γενική υποχρέωση ”καλύτερης εκτέλεσης”, όταν αποφασίζει για οποιοδήποτε λόγο να εκτελεί τις εντολές του πελάτη του σε χειρότερη τιμή. Αυτό συμβαίνει 98.000 φορές ημερησίως μόνο στον Nasdaq. Εάν δίνετε συχνά χρηματιστηριακές εντολές, πιθανότατα έχει συμβεί και σε εσάς. Γιατί θα πρέπει ο χρηματιστής να έχει τη δυνατότητα να αγνοήσει μια καλύτερη ευκαιρία που είναι διαθέσιμη; Αυτό θα απαιτούσατε και αυτό ακριβώς νομοθετήσαμε.



(*) Ο συγγραφέας είναι πρόεδρος της Securities and Exchange Commission

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v