Πειρασμός η Morgan Stanley για ευρωπαϊκές τράπεζες

Τα εσωτερικά προβλήματα της Morgan Stanley που έχουν αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής της αλλά και το αδύναμο δολάριο την καθιστούν στόχο εξαγοράς από ευρωπαϊκό τραπεζικό κολοσσό. Πιθανοί ”γαμπροί”, η γαλλική Societe Generale και η BNP Paribas. ”Πρόκειται για ευκαιρία που συναντάς μια φορά στη ζωή σου”, σχολιάζει Γάλλος τραπεζίτης.

του Paul Betts

Με τη Morgan Stanley να πολιορκείται από εξοργισμένους μετόχους και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη, εκτός των συλλογικών μηνύσεων που την ”κατατρύχουν”, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έχει ανοίξει την όρεξη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Υπάρχουν έντονες φήμες ότι διάφορες τράπεζες εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο πιθανής εξαγοράς, ενώ εάν ανοίξει ο ”χορός” αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες. Στους πιθανούς ”γαμπρούς” περιλαμβάνονται η γαλλική Societe Generale και η BNP Paribas, ενώ η HSBC θεωρείται ο πιο λογικός αγοραστής της Discover, της πιστωτικής κάρτας της Morgan Stanley.

Όλα αυτά ενδέχεται να αποδειχθούν αποκυήματα φαντασίας, αλλά η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Morgan Stanley ενδέχεται να αποτελεί ”ευκαιρία που συναντάς μια φορά στη ζωή σου”, όπως σχολιάζει Γάλλος τραπεζίτης.

Άλλωστε, το δολάριο είναι ακόμη αδύναμο σε σχέση με το ευρώ, πολλά ευρωπαϊκά ιδρύματα έχουν υπερπληθώρα διαθέσιμων κεφαλαίων και η διασυνοριακή τραπεζική ενοποίηση παραμένει απλώς ένας φιλόδοξος σχεδιασμός.

Εκτός από την περυσινή συμφωνία Santander-Abbey και τις πρόσφατες προσπάθειες της ABN Amro και της ισπανικής BBVA να υπερβούν τους ιταλικούς τραπεζικούς φραγμούς, η ενοποίηση του κλάδου στην Ευρώπη παραμένει περιορισμένη εντός εθνικών συνόρων. Οπότε, αντί να προσπαθούν μάταια να επεκταθούν στην Ευρώπη τράπεζες όπως η BNP και η Royal Bank of Scotland αγοράζουν ιδρύματα στις ΗΠΑ.

Για πολλούς η ιδέα μιας γαλλικής τράπεζας που εξαγοράζει μια επενδυτική τράπεζα της Wall Street, πόσο μάλλον τη Μorgan Stanley, παραμένει ασύλληπτη. Ωστόσο, με την εξαγορά της Banker’s Trust το 1998 η Deutsche Bank έχει δείξει το δρόμο. Και όπως σχολιάζει ένας Γάλλος τραπεζίτης: ”Υπάρχει ένα μικρό παράθυρο κάπου εκεί έξω, για να πραγματοποιήσεις ακόμη και το αδύνατο”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v