H SEC ψήφισε νέα χρηματιστηριακή νομοθεσία

Ο William Donaldson, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Securities and Exchange Commission, συμμάχησε με τους δύο δημοκρατικούς επιτρόπους της ρυθμιστικής αρχής για να περάσει μια αμφιλεγόμενη και ανατρεπτική αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις μετοχικές συναλλαγές.

της Stephanie Kirchgaessner στην Ουάσινγκτον

Ο William Donaldson, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Securities and Exchange Commission, συμμάχησε με τους δύο δημοκρατικούς επιτρόπους της ρυθμιστικής αρχής για να περάσει μια αμφιλεγόμενη και ανατρεπτική αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις μετοχικές συναλλαγές.

Η ψήφος στήριξης του κ. Donaldson για τη νομοθεσία, γνωστή ως νόμοι NMS, έλαβε χώρα παρά τις έντονες αντιρρήσεις από τους δύο ρεπουμπλικάνους επιτρόπους της SEC Paul Atkins και Cynthia Glassman και τις αντιδράσεις από ισχυρούς παράγοντες της Ουάσινγκτον.

Η ψήφιση της νομοθεσίας με 3-2 ψήφους έπεται της πιο έντονης διαμάχης μεταξύ των επιτρόπων της SEC από τότε που ο κ. Donaldson διορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής, το 2003.

Ο Richard Shelby, πρόεδρος της τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσου, ο οποίος έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής του κ. Donaldson στο παρελθόν, τονίζει σε ανακοίνωση ότι έχει ”απογοητευτεί από την ανικανότητα της SEC να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση”.

”Η οριακή ψήφιση υπογραμμίζει το βάθος των σημαντικών προβληματισμών που υπάρχουν για την NMS και θέτει σε αμφισβήτηση το αν αυτές οι προτάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”, προσθέτει.

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι ένας νόμος της NMS, σύμφωνα με τον οποίο όταν ένας επενδυτής δίνει μια εντολή συναλλαγής, αυτός που τη λαμβάνει καλείται να βρίσκει την καλύτερη τιμή γι’ αυτήν, είτε αυτή η τιμή είναι στο δικό του σύστημα είτε οπουδήποτε αλλού.

”Ο νόμος αυτός είναι θεμελιώδης γιατί προστατεύει τους επενδυτές”, δήλωσε ο κ. Donaldson, αν και αναγνώρισε πως υπάρχουν ”παράπλευρες συνέπειες” που θα πρέπει να τεθούν υπό παρακολούθηση και συμφέροντα τα οποία πλήγονται από την εφαρμογή του.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του ότι ο επίμαχος νόμος προάγει τον ανταγωνισμό και ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά κατακρίθηκαν έντονα από τον κ. Atkins, ο οποίος σχολίασε ότι τα επιχειρήματα του προέδρου της SEC επιδεικνύουν ότι ”καταλαμβάνεται από μια θεμελιώδη λανθασμένη εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v