Το Νymex απειλείται από τα ηλεκτρονικά παράγωγα

Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης λειτουργεί παραδοσιακά σαν λέσχη με μέλη, ενώ η πλατφόρμα και οι συναλλαγές ”διά βοής” αποτελούν ”σήμα κατατεθέν”. Ωστόσο, η τάση της αγοράς παραγώγων προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές απειλεί τον όγκο συναλλαγών και οδηγεί το χρηματιστήριο σε ένα αναπόφευκτο δίλημμα.

του Kevin Morrison

Το Dickens Inn, μπαράκι δίπλα στο Tower Bridge του Λονδίνου, αναμένεται να χάσει μέρος της πελατείας του την επόμενη εβδομάδα.

Ανάμεσα στους ”τακτικούς” του μπαρ είναι 100 traders που εργάζονται παραδίπλα, στο International Petroleum Exchange, οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους όταν η πλατφόρμα συναλλαγών θα γίνει εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική, την Παρασκευή, θέτοντας τέλος σε 25 χρόνια συναλλαγών που σηματοδοτήθηκαν από αγριοφωνάρες, χρωματιστά σακάκια και σηκωμένα χέρια.

Όμως η απειλή που υφίσταται το Dickens Inn είναι μικρή συγκριτικά με αυτήν που αντιμετωπίζει το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το οποίο λειτουργεί σαν λέσχη με μέλη, η πλατφόρμα συναλλαγών αποτελεί το ”σήμα κατατεθέν” των δραστηριοτήτων του και σχεδιάζει να ανοίξει ανάλογες πλατφόρμες στο Λονδίνο, το Ντουμπάι, τη Σιγκαπούρη και τη Σαγκάη ή το Τόκιο. Όμως, αυτή η επέκταση απειλείται από την κίνηση του IPE προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μια επιτυχημένη μεταστροφή από την πλατφόρμα στην οθόνη του υπολογιστή θα εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον της πλατφόρμας συναλλαγών στη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, το Nymex αντιμετωπίζει ένα αναπόφευκτο δίλημμα: να αντισταθεί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές θέτοντας σε κίνδυνο την επέκταση ή να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, εις βάρος των μελών του.

Ενδέχεται να έχει την ίδια τύχη με το London International Financial Futures Exchange, το οποίο έχασε το μεγαλύτερο μέρος του όγκου συναλλαγών στα συμβόλαια παραγώγων Bund όταν το γερμανικό Deutsche Borse ξεκίνησε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Τα μέλη του Nymex έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη τελευταία, καθώς η υψηλότερη πετρελαϊκή τιμή έχει ωθήσει τις ενεργειακές εταιρίες και τους κερδοσκόπους στο hedging. Οι τιμές για τις θέσεις των μελών στο Nymex πωλούνται έναντι 1,9 εκατ. δολ., έχοντας τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2000. Η άνοδος της τιμής τους τις έχει καταστήσει εξαιρετική επένδυση για τους ιδιοκτήτες τους. Το 70% των 816 θέσεων του Nymex διατίθενται με leasing, και οι ιδιοκτήτες ζητούν ενοίκια της τάξεως των 20.000 δολαρίων το μήνα, που σημαίνει ότι οι traders που τις νοικιάζουν πρέπει να κερδίζουν 240.000 δολ. ετησίως προτού αρχίσουν να βγάζουν κέρδη.

Οι traders είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν αυτό το ποσόν, καθώς τους δίνει το προνόμιο να βλέπουν όλες τις προσφορές για τα συμβόλαια παραγώγων. Τα μη μέλη βλέπουν μόνο την καλύτερη προσφορά και την τιμή, γεγονός που περιορίζει τις επιλογές τους και αποτελεί πλεονέκτημα για τα μέλη.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v