Ο Γούλφοβιτς στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη πιο ανοιχτών και διαφανών διαδικασιών στην εκλογή των επόμενων προέδρων, καθώς επικύρωσαν τον διορισμό του Paul Wolfovitz στην προεδρία της.

του Andrew Balls στην Ουάσινγκτον

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη πιο ανοιχτών και διαφανών διαδικασιών στην εκλογή των επόμενων προέδρων, καθώς επικύρωσαν τον διορισμό του Paul Wolfovitz στην προεδρία της.

Ο κ. Wolfowitz, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ορίσθηκε από την κυβέρνηση Bush ως ο μοναδικός υποψήφιος για την διαδοχή του James Wolfensohn, ο οποίος αποχωρεί στα τέλη Μαΐου μετά από 10 χρόνια στην προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο κ. Wolfovitz διορίσθηκε σε πενταετή θητεία με ομόφωνη ψήφο, όπως έχει συμβεί και με τους προηγούμενους εννέα προέδρους της τράπεζας.

Ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα ενεργεί ως υπάλληλος του δημοσίου συμφέροντος σε διεθνές επίπεδο και όχι σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης Bush. Τόνισε ότι η μείωση της παγκόσμιας φτώχειας θα παραμείνει ο βασικός στόχος της τράπεζας.

”Όπως έχω τονίσει και παλαιότερα, η αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι να βοηθήσει τους φτωχότερους του κόσμου να ξεφύγουν από τις συνθήκες στις οποίες ζουν. Πρόκειται για μια υπέροχη αποστολή”, επεσήμανε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, τα μέλη από τις αναπτυσσόμενες χώρες και την Ευρώπη αναφέρθηκαν στην ανάγκη βελτίωσης των διαδικασιών επιλογής του προεδρείου, με την εξέταση μιας σειράς υποψηφίων ανεξαρτήτως εθνικότητας. Η Γαλλία άσκησε πιέσεις για τον διορισμό γάλλου στην θέση της αντιπροεδρίας.

Ο κ. Wolfowitz αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, έχοντας διατελέσει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο του Ιράκ. Πιστεύει δε στην επιθετική χρήση της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ για την προώθηση των δημοκρατικών ιδεωδών.

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχοι πολλών ευρωπαϊκών υπουργείων είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την εκλογή Wolfowitz, ο Λευκός Οίκος κέρδισε τη στήριξη των χωρών, καθιστώντας την χθεσινή ψηφοφορία, μια τυπική διαδικασία.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v