Το δολάριο κέρδισε τον πρώτο γύρο του 2005

Οι καλύτερες ημέρες της πυγμαχίας βαρέων βαρών ήταν όταν ο Muhammad Ali, ο Joe Frazier και ο George Foreman ανταγωνίζονταν για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Στον αντίποδα, ο αγώνας για την κυριαρχία στις αγορές συναλλάγματος φαίνεται σαν ένας διαγωνισμός μεταξύ επτά γιγάντων με πήλινα πόδια.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Οι καλύτερες ημέρες της πυγμαχίας βαρέων βαρών ήταν όταν ο Muhammad Ali, ο Joe Frazier και ο George Foreman ανταγωνίζονταν για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Στον αντίποδα, ο αγώνας για την κυριαρχία στις αγορές συναλλάγματος φαίνεται σαν ένας διαγωνισμός μεταξύ επτά γιγάντων με πήλινα πόδια.

Ακριβώς τη στιγμή που το ένα νόμισμα φαίνεται να βγαίνει νοκ-άουτ λόγω των αδυναμιών του, ένα άλλο νόμισμα πέφτει στον καμβά. Πολλά έχουν ειπωθεί για τη μακροπρόθεσμη ζημιά στο δολάριο που προκαλείται από το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα. Ωστόσο, η προσοχή των traders φαίνεται να επικεντρώνεται στις αδυναμίες των οικονομιών της Ιαπωνίας και της ευρωζώνης.

Τα άσχημα νέα δείχνουν να συγκεντρώνονται για τους ευρωπαίους επενδυτές. Η πρόσφατη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των ομολογιακών επενδυτών. Η πίστη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ενδέχεται να δεχτεί επιπλέον πλήγμα εάν οι Γάλλοι ψηφοφόροι απορρίψουν το νέο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, το χαμηλό 18 μηνών στον δείκτη Ifo της γερμανικής επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της προηγούμενης εβδομάδας, ακολουθήθηκε από χαμηλό 15 μηνών στο επιχειρηματικό κλίμα της Γαλλίας.

Στην Ασία, οι ελπίδες για ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας υπονομεύτηκαν τη Δευτέρα από την ενίσχυση της ανεργίας και την μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 3,8% σε ετήσια βάση. Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή στη Νότια Κορέα υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση στην τελευταία επταετία.

Κάποια από αυτά τα δεδομένα σίγουρα θα αποδειχθούν παροδικά. Όμως, ακόμη και έτσι, δημιουργούν την εντύπωση ότι η αμερικανική οικονομία είναι η ανεπτυγμένη αγορά με τις καλύτερες προοπτικές, μια άποψη που ενδέχεται να ενισχυθεί και από τα μισθολογικά στοιχεία που ανακοινώνονται την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν πλέον σημαντικό πλεονέκτημα απόδοσης τόσο έναντι της ευρωζώνης όσο και έναντι της Ιαπωνίας, με την ”ψαλίδα” να αναμένεται να διευρυνθεί.

Ο Jes Black, διαχειριστής hedge fund της Black Flag Capital Partners, ισχυρίζεται ότι η μοίρα του δολαρίου καθορίζεται κυρίως από τη σχέση μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα, τον Ιούνιο του 2003. Οι 20 μήνες που πέρασαν έδωσαν στο δολάριο τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας για το πρόσφατο ράλι.



Ωστόσο, αυτό το ράλι δύσκολα θα μπορέσει να κρατήσει. Εάν οι προσδοκίες για ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ (σε σχέση με την ευρωζώνη και την Ιαπωνία) επαληθευτούν, το εμπορικό έλλειμμα θα συνεχίσει να διευρύνεται. Σε αυτή την περίπτωση, το ”γυάλινο” σαγόνι του δολαρίου θα δεχτεί ισχυρότατο χτύπημα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v