Στασιμότητα δημόσιων εγγραφών στην Ευρώπη

Η αγορά των δημόσιων εγγραφών (IPO) στο πρώτο τρίμηνο εμφανίζει σημαντικές ανισορροπίες, με την ισχυρή αγορά στις ΗΠΑ να αντισταθμίζεται από τις αδυναμίες στην Ευρώπη, κυρίως στην Αγγλία. Συνολικά, η αξία των ΙΡΟ σε παγκόσμιο επίπεδο υποχώρησε κατά 19% στα 22,8 δισ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

του Peter Smith στο Λονδίνο

Η αγορά των δημόσιων εγγραφών (IPO) στο πρώτο τρίμηνο εμφανίζει σημαντικές ανισορροπίες, με την ισχυρή αγορά στις ΗΠΑ να αντισταθμίζεται από τις αδυναμίες στην Ευρώπη, κυρίως στην Αγγλία.

Συνολικά, η αξία των ΙΡΟ σε παγκόσμιο επίπεδο υποχώρησε κατά 19%, στα 22,8 δισ. δολ., στο πρώτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών μειώθηκε σε 200 από 312.

Στις ΗΠΑ έλαβαν χώρα 40 ΙΡΟ, αλλά η αξία των δημόσιων εγγραφών ενισχύθηκε πλέον των 3 δισ. δολ., στα 10 δισ. δολ., λόγω χρηματιστηριακών εισαγωγών μεγάλων επιχειρήσεων, όπως της εταιρίας δορυφορικών λήψεων PanAmSat.

Στην Ευρώπη ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν ξεπέρασε τις 25, από 56 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ η αξία τους συρρικνώθηκε από 8,66 δισ. δολ. σε 4,68 δισ. δολ.

Στην Αγγλία, η μείωση των νέων εισαγωγών είναι ακόμη δριμύτερη, με τον αριθμό των ΙΡΟ να μειώνεται στα 15 και την αξία τους να διαμορφώνεται από 1,12 δισ. δολ. στα 299 εκατ. δολ., μείωση της τάξεως του 73%.

Ο Charles Cattaneo, αναλυτής της KPMG Corporate Finance, τονίζει ότι το βασικό πρόβλημα στην Αγγλία αφορά την προσφορά και όχι τη ζήτηση. ”Η όρεξη ορισμένων διοικήσεων για είσοδο στις αγορές φαίνεται ότι έχει μειωθεί”, δηλώνει. ”Η αποχή από το χρηματιστήριο έχει γίνει πιο ελκυστική, ιδίως με την ολοένα και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των private equity funds”.

Οι φραγμοί στις νέες εισαγωγές αφορούν τις αβέβαιες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές των ΙΡΟ, τους νομοθετικούς περιορισμούς και τις ενισχυμένες διαδικασίες διερεύνησης.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v