Lex: Morgan Stanley

O Phil Purcell ποτέ δεν έχει αποφύγει να επιδείξει την εξουσία του στη Morgan Stanley. Η τελευταία ”νύχτα των μαχαιριών”, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην απομάκρυνση πολλών υψηλά ιστάμενων στελεχών, επιβεβαιώνει τον εν λόγω κανόνα.

O Phil Purcell ποτέ δεν έχει αποφύγει να επιδείξει την εξουσία του στη Morgan Stanley. Η τελευταία ”νύχτα των μαχαιριών”, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην απομάκρυνση πολλών υψηλά ιστάμενων στελεχών, επιβεβαιώνει τον εν λόγω κανόνα. Φαίνεται πως οι Vikram Pandit και John Havens αντιμετωπίζονταν ως πιθανές απειλές.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν θα οδηγήσει σε κατευνασμό της εξωτερικής κριτικής, όχι μόνο επειδή αυτοί που φεύγουν τύγχαναν της εκτίμησης των επενδυτών.

Ορισμένες από τις κατηγορίες δύσκολα αντιμετωπίζονται. Οι μετοχές της Morgan Stanley έχουν υποαποδώσει έναντι του βασικού ανταγωνιστή Goldman Sachs κατά 36% στην πενταετία. Η εμπλοκή της MS στη λιανική πιστωτική αγορά και τις πιστωτικές κάρτες έχει συρρικνώσει την απόδοση του ομίλου. Όμως, η πιο ανησυχητική κατηγορία είναι ότι η διοίκηση του κ. Purcell θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της Morgan Stanley στην επενδυτική τραπεζική.

Το αν αυτή η κατηγορία είναι ορθή ή αντιστρέψιμη δεν είναι ακόμη ξεκαθαρισμένο. Όμως, το κλίμα φαίνεται ”βαρύ”. Μια διοικητική αναδιάρθρωση που ενισχύει τη θέση του προωθώντας τους δικούς του ανθρώπους δεν φαίνεται να επαρκεί.

Ο κ. Purcell οφείλει να ενεργοποιηθεί σε δύο μέτωπα. Πρώτον, πρέπει να εγκαταλείψει τις πιστωτικές κάρτες, επιδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει κάποια εμμονή. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να εμπνεύσει σεβασμό στους investment bankers και όχι μόνο φόβο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι καλύτεροι θα μπουν στον πειρασμό να μετακινηθούν.

Εάν το κλίμα δεν βελτιωθεί με τους Stephen Crawford και Zoe Cruz, οι πιέσεις προς τον κ. Purcell δεν θα μπορούν παρά να ενισχυθούν.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v