Μείωση της αξίας των εξαγορών κατά 23%

Η αξία των συγχωνεύσεων και των εξαγορών σε παγκόσμιο επίπεδο υποχώρησε κατά 23% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν, καθώς η κινητικότητα στην Ευρώπη δεν ήταν ανάλογη των ΗΠΑ, ενώ η Citigroup υπέστη ντροπιαστικό πλήγμα, υποχωρώντας από την πρώτη στην ένατη θέση στον πίνακα των συμβούλων.

του James Politi στη Νέα Υόρκη και της Lina Saigol στο Λονδίνο

Η αξία των συγχωνεύσεων και των εξαγορών σε παγκόσμιο επίπεδο υποχώρησε κατά 23% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν, καθώς η κινητικότητα στην Ευρώπη δεν ήταν ανάλογη των ΗΠΑ, ενώ η Citigroup υπέστη ντροπιαστικό πλήγμα, υποχωρώντας σημαντικά στον πίνακα των αναδόχων.

Η αξία των διεθνών συμφωνιών υποχώρησε από 670 δισ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο του 2004 σε 510 δισ. δολ. εφέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Thomson Financial.



Ωστόσο, η αξία των συμφωνιών παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σχέση με το 2001, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν για μια ακόμη φορά τις συγχωνεύσεις ως μέθοδο ενίσχυσης της κερδοφορίας και επίλυσης στρατηγικών προβλημάτων.

Όμως οι επενδυτικές τράπεζες υπογραμμίζουν την ανισορροπία μεταξύ των ΗΠΑ -όπου πραγματοποιήθηκε μια σειρά μεγάλων deals εντός του τριμήνου, όπως η εξαγορά της Gillette από την Procter & Gamble έναντι 57 δισ. δολ. και της AT&T από την SBC Communications έναντι 16 δισ. δολ.- και της Ευρώπης, όπου οι τραπεζίτες τονίζουν ότι είναι η χειρότερη αρχή έτους της τελευταίας δεκαετίας.

Μεταξύ των συμβούλων των deals, η Citigroup υποχώρησε στην ένατη θέση παγκοσμίως, στο πρώτο τρίμηνο. Ο αμερικανικός όμιλος ήταν πρώτος στο τέταρτο τρίμηνο του 2004 και πέμπτος στο πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η Goldman Sachs, η οποία βρισκόταν στη δεύτερη θέση στο τέταρτο τρίμηνο του 2004, ”σκαρφάλωσε” στην πρώτη θέση στον πίνακα των συμβούλων M&A, μεσολαβώντας σε deals αξίας 148,7 δισ. δολ. Η Morgan Stanley κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Ο όγκος των συμφωνιών με ευρωπαϊκή συμμετοχή υποχώρησε από 309 δισ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο του 2004 σε 129 δισ. δολ. μέχρι στιγμής εφέτος. Στις ΗΠΑ έχουν πραγματοποιηθεί εξαγορές αξίας 251 δισ. δολ. εφέτος έναντι 287 δισ. δολ. στο τέταρτο τρίμηνο του 2004.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v