Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Λισαβόνα μάχεται να αποφύγει το 2ο μνημόνιο

Ακόμη κι αν εξασφαλίσει, μαζί με την Ιρλανδία, 7ετή παράταση αποπληρωμών, η Πορτογαλία θα δυσκολευτεί να γλιτώσει τη νέα διάσωση. Και η προεκλογική Γερμανία μάλλον δεν θα δείξει καμία επιείκεια στους όρους.

  • Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Quentin Peel (Βερολίνο), Jamie Smyth (Δουβλίνο)
Η Λισαβόνα μάχεται να αποφύγει το 2ο μνημόνιο
Η Πορτογαλία θα δυσκολευτεί να αποφύγει τη δεύτερη διεθνή διάσωση, ακόμη και αν, όπως και η Ιρλανδία, εξασφαλίσει παράταση για την αποπληρωμή των υπάρχοντων χρεών της από τη συνεδρίαση του eurogroup σήμερα στο Δουβλίνο.

Η Πορτογαλία, που αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στους στόχους μείωσης του χρέους ενώ σοβεί βαθιά ύφεση, θα πρέπει να αντλήσει πολύ περισσότερα στα δύο χρόνια μετά την προγραμματισμένη έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης το 2014, απ’ όσα αντλούσε στις προ της κρίσης εποχές, σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισαν οι Financial Times. Όμως, το έγγραφο αναφέρει ότι «σε αυτό το στάδιο η πρόσβαση της Πορτογαλίας στις αγορές μπορεί να θεωρηθεί μόνο πρόσκαιρη και ευκαιριακή».

Το μνημόνιο της Λισαβόνας πρόκειται να λήξει τον Ιούλιο του 2014 και η παράταση στις διάρκειες των δανείων διάσωσης έχει στόχο να διευκολύνει την πλήρη επιστροφή στις αγορές. Αλλά θα πρέπει να αντλήσει 14,1 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο και 15 δισ. ευρώ το 2015, ενώ πριν από την κρίση αντλούσε κατά κανόνα 10-12 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Η Ιρλανδία αντιμετωπίζει και εκείνη μεγάλη χρηματοοικονομική πρόκληση. Έχει να επαναχρηματοδοτεί 20 δισ. ευρώ τον χρόνο από το 2016-20, που αντιστοιχεί περίπου στο 12% του προβλεπόμενου φετινού ΑΕΠ. Η παράταση της αποπληρωμής των δανείων θα βοηθήσει, αλλά το Δουβλίνο έχει καλύτερο ιστορικό όσον αφορά την επανένταξη στις αγορές.

Ο Jeroen Dijsselbloem, ο Ολλανδός επικεφαλής της ομάδας υπουργών Οικονομικών του eurogroup, αναβάθμισε την προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία παράτασης της διάρκειας των δανείων διάσωσης της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας κατά επτά χρόνια για να διευκολύνουν τον δρόμο της πλήρους επιστροφής των δύο χωρών στις αγορές ομολόγων.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το οριστικοποιήσουμε αύριο Παρασκευή», δήλωσε ο κ. Dijsselbloem.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ορισμένες γερμανικές επιφυλάξεις ως πιθανό εμπόδιο σε μια συμφωνία παράτασης των δανείων.

Το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει για τυχόν μεγάλη επέκταση των προγραμμάτων διάσωσης της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και η αντιπολίτευση ζητά πρόσθετες διαβεβαιώσεις ότι η κίνηση θα είναι ρεαλιστική και βιώσιμη.

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο δηλώνουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ουσιώδη αντίρρηση για τα μέτρα χαλάρωσης των όρων αποπληρωμής, αλλά ίσως αντιμετωπίσει δύσκολα ερωτήματα στην Bundestag σχετικά με τις προϋποθέσεις των προγραμμάτων. Σχολιάζουν ότι για 7ετής παράταση θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο τους σώματος.

Τόσο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα όσο και οι Πράσινοι έχουν προτείνει σκληρές προϋποθέσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα, και θέλουν ανάλογες εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.

«Θα πρέπει γίνει ψηφοφορία για οποιαδήποτε παράταση της περιόδου αποπληρωμής και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική», σχολίασε στέλεχος της γερμανικής ατνιπολίτευσης. «Δεν μπορεί να τεθούν όλα μαζί σε μία ψηφοφορία».

Κρατικοί αξιωματούχοι διασκεδάζουν τις υπόνοιες ότι ορισμένοι Γερμανοί θα έχουν αντίρρηση στη χαλάρωση των όρων αποπληρωμής, τονίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble έχει συμφωνήσει με όλους τους συναδέλφους του στην επανεκτίμηση που διενήργησε η Κομισιόν.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι είναι πολύ επικριτικοί με τα φορολογικά προνόμια κρατών όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος, που παραδοσιακά είχαν πολύ χαμηλότερους επιχειρηματικούς φόρους από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Αλλά η νέα προσπάθεια να υποχρεωθεί το Δουβλίνο να αυξήσει τον συντελεστή από το 12,5% είναι μάλλον απίθανη, στο στάδιο που βρίσκεται το μνημόνιο.

«Κανείς δεν θέλει να τους υποχρεώσει σε νέο μνημόνιο», σχολίασε ο Γερμανός βουλευτής της αντιπολίτευσης. «Το ερώτημα είναι κατά πόσον έχουν πραγματικά προχωρήσει τόσο πολύ όσο δηλώνουν. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος νέου κύκλου τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης».


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v