Lex: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Ο σπόρος έπεσε σε εύφορο έδαφος. Μια ημέρα μετά την πληθωριστική αφύπνιση των επενδυτών από τη Federal Reserve, οι τιμές καταναλωτή Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκαν, ήταν ισχυρότερες από ότι αναμενόταν. Ωστόσο, τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο φαίνονται. Η ενίσχυση σε μηνιαία βάση κατά 0,3% στο δομικό πληθωρισμό οφείλεται σε στρογγυλοποίηση!

Ο σπόρος έπεσε σε εύφορο έδαφος. Μια ημέρα μετά την πληθωριστική αφύπνιση των επενδυτών από τη Federal Reserve, οι τιμές καταναλωτή Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκαν, ήταν ισχυρότερες από ότι αναμενόταν.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ συνέχισε την τροχιά του προς το 5% από το 4% στο οποίο βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα.

Εάν απομονωθούν, τα οικονομικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο φαίνονται. Η ενίσχυση σε μηνιαία βάση κατά 0,3% στο δομικό πληθωρισμό οφείλεται σε στρογγύλοποίηση. Το πραγματικό νούμερο ήταν 0,251% Ένα νούμερο της τάξεως του 0,249% θα στρογγυλευόταν προς τα κάτω, στο 0,2% και δεν θα είχε προκαλέσει εκνευρισμό στις αγορές. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται σε αυξημένα κόστη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στέγασης.

Εν τω μεταξύ, οι υψηλές ενεργειακές τιμές δείχνουν να μην επηρεάζουν το δομικό πληθωρισμό. Όμως, ο πληθωρισμός ενισχύεται σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα του 2003. Υπάρχει ο κίνδυνος να διαπιστώσει η Fed ότι έχει μείνει πίσω στην καμπύλη. Τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, είναι λογικό να προχωρήσουν όχι μόνο προς ”φυσιολογικά επίπεδα” επιτοκίων, αλλά ακόμη παραπέρα.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό που προσέθεσε η Fed στη συνοδευτική δήλωση των επιτοκίων, είναι υγιής ένδειξη. Τουλάχιστον, οι οικονομικές συνθήκες έχουν αρχίσει να ”σφίγγουν”, με τις αποδόσεις των ομολόγων, για παράδειγμα, να ενισχύονται.

Πριν τις τελευταίες εξελίξεις, οι επενδυτές αγνοούσαν τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed και παρέμεναν εκτεθειμένοι σε υπερβολικό επίπεδο ρίσκου. Τώρα που η Fed γίνεται λιγότερο προβλέψιμη, οι κινήσεις της θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις αγορές και τις οικονομίες.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v