Στα 45 δισ. δολ. οι προμήθειες των hedge funds

Οι διαχειριστές των hedge funds αποκόμισαν προμήθειες ύψους 45 δισ. δολ. πέρυσι από κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξεως των 817 δισ. δολ. Εν τω μεταξύ, ο κλάδος των παραδοσιακών αμοιβαίων κεφαλαίων στις ΗΠΑ, με κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξεως των 7 τρισ. δολ. αποκόμισε προμήθειες μόλις 42 δισ. δολ. στις ΗΠΑ.

του James Drummond στο Λονδίνο

Οι διαχειριστές των hedge funds αποκόμισαν προμήθειες της τάξεως των 45 δισ. δολ. πέρυσι, ξεπερνώντας τον κλάδο των παραδοσιακών αμοιβαίων κεφαλαίων στις ΗΠΑ αλλά με τις προμήθειες να εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το 2003, οπότε και είχαν αποκομίσει 57 δισ. δολ., σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ο Alexander Ineichen της UBS, κορυφαίος αναλυτής του κλάδου των hedge funds, βασίζει τις εκτιμήσεις του στα στοιχεία της Hedge Funds Research, μιας εταιρίας αναλύσεων, που δείχνει ότι τα κεφάλαια υπό διαχείριση στην αρχή του 2004 ήταν 817,5 δισ. δολ.

Οι διαχειριστές των hedge funds έχουν λάβει προμήθεια 1,5% από τα κεφάλαια και 25% από τυχόν θετική απόδοση. Εν τω μεταξύ, τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε hedge funds ελέγχουν το 35% των κεφαλαίων και πήραν προμήθεια 1% επί των κεφαλαίων υπό διαχείριση και 5% από τις αποδόσεις.

Χρησιμοποιώντας τις αποδόσεις των κεφαλαίων της HFR, ο κ. Ineichen εκτιμά ότι το σύνολο των προμηθειών που αποκόμισε ο κλάδος ανέρχεται σε 44,8 δισ. δολ. Παράλληλα, ο κλάδος των παραδοσιακών αμοιβαίων κεφαλαίων, με κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξεως των 7.000 δισ. δολ. αλλά με προμήθεια μόλις 0,6% κατά μέσο όρο, αποκόμισε προμήθειες μόλις 42 δισ. δολ.

Οι διαπιστώσεις είναι πιθανό να εξοργίσουν τους επικριτές των hedge funds, των επενδυτικών οχημάτων που δεν διέπονται από νομοθετικούς περιορισμούς. Αυτοί οι επικριτές τονίζουν ότι οι διαχειριστές των hedge funds κάνουν λίγο περισσότερα πράγματα από ότι στις προηγούμενες εργασίες τους ως διαχειριστές κεφαλαίων, αλλά χρεώνουν πολύ περισσότερα.

Πολλοί πολέμιοι του κλάδου επισημαίνουν επίσης, ότι οι δείκτες με τις αποδόσεις των hedge funds δεν περιλαμβάνουν πολλά κεφάλαια που απέτυχαν και αποσύρθηκαν.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v