Τα πρώτα σημάδια ”εχθρότητας” από τη Fed

Τι κρύβει η ανακοίνωση της Federal Reserve που συνόδευσε την τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,75% την Τρίτη, πώς σχολιάζουν οι αναλυτές τη στάση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και ποιες είναι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τις μελλοντικές κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων. Είναι άραγε η αρχή μιας λιγότερο φιλικής προς τις αγορές Fed;

του Andrew Balls στην Ουάσινγκτον

Η Federal Reserve άφησε απαράλλαχτη τη φρασεολογία περί της πολιτικής της στην ανακοίνωση που συνόδευσε την τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,75% την Τρίτη.

Όμως, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής έστειλε μήνυμα στις αγορές ότι έχει επισημάνει αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και θα δράσει, αν και όποτε χρειαστεί, για να αποτρέψει τυχόν επιτάχυνση του πληθωρισμού.

”Αυτή ίσως είναι η αρχή μιας λιγότερο φιλικής προς τις αγορές Fed”, τόνισε ο Ethan Harris, οικονομολόγος της Lehman Brothers. Οι εικασίες πριν από τη συνεδρίαση είχαν επικεντρωθεί στο αν η Fed θα εγκατέλειπε τη φρασεολογία που αναφέρεται σε ”μετριασμένες” κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων.

Ωστόσο, η επιτροπή διατήρησε το λεξιλόγιο, που θεωρείται ευρέως ως μήνυμα για αυξήσεις 25 μονάδων βάσης, ενώ άλλαξε την υπόλοιπη ανακοίνωση, προσθέτοντας μεγαλύτερη αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη.

Η δήλωση, η οποία αναφέρεται σε ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες και ενίσχυση της τιμολογιακής ισχύος των επιχειρήσεων, επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις της πρόσφατης Μπεζ Βίβλου ότι είναι ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να μετακυλίουν στους καταναλωτές το κόστος των υψηλότερων πρώτων υλών.

Ενώ η Fed εμμένει στην κρίση της ότι οι κίνδυνοι τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και σε αυτό της οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν ελεγχόμενοι, προκαλεί εκνευρισμό τονίζοντας ότι αυτό εξαρτάται από ”τις κατάλληλες ενέργειες νομισματικής πολιτικής”.

Μέχρι στιγμής, η κατάλληλη αντίδραση φαίνεται να είναι οι αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης. Η επιτροπή διατήρησε τη φρασεολογία για ”μετριασμένες κινήσεις” ώστε να μην υποδηλώσει αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της το Μάιο. Όμως, προειδοποιεί τους επενδυτές ότι θα πρέπει να περιμένουν έναν μεγαλύτερο κύκλο ”σφιξίματος” της νομισματικής πολιτικής.



Όταν ο Alan Greenspan, ο πρόεδρος της Fed, κατέθετε τον περασμένο μήνα τις απόψεις της επιτροπής στο Κογκρέσο, εξέφρασε την έκπληξή του που η απόδοση του αμερικανικού κρατικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται μόλις στο 4% παρά τις αυξήσεις επιτοκίων.

Έκτοτε, η απόδοση των treasuries έχει ενισχυθεί στο 4,5% και σύμφωνα με οικονομολόγους, διαμορφώνεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Τα σημάδια της Fed ήταν αρκετά ώστε να οδηγήσουν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου άμεσα στο 4,6%.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v