Το carry trade και τα πιστωτικά spread

Τα πιστωτικά spreads δείχνουν να έφθασαν στο ναδίρ τους, αφού έφθασαν σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα. Όπως τονίζει ο Charles Robertson της ING, οι βρετανοί επενδυτές μπορούν να αποκομίζουν μεγαλύτερη απόδοση από τις τραπεζικές καταθέσεις σε σχέση με τις τοποθετήσεις στο χρέος της Βουλγαρίας. Ο Philip Coggan αναλύει.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η προειδοποίηση κερδοφορίας της General Motors την προηγούμενη εβδομάδα φαίνεται πως προκάλεσε μια αίσθηση ότι οι καλές εποχές στις πιστωτικές αγορές έχουν τελειώσει. Τα spread έναντι του κρατικού χρέους έφθασαν τελικά στο ναδίρ τους.

Ένας σαστισμένος trader ομολόγων, σχολίασε: ”Ο πιστωτικός κύκλος γύρισε. Ίσως περάσουν δυο-τρια χρόνια προτού οι traders στον τομέα μου αρχίσουν να αποκομίζουν ξανά σοβαρά κέρδη”.



Τα spreads έφθασαν σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα. Όπως τονίζει ο Charles Robertson της ING, οι βρετανοί επενδυτές μπορούν να αποκομίζουν μεγαλύτερη απόδοση από τις τραπεζικές καταθέσεις σε σχέση με τις τοποθετήσεις στο χρέος της Βουλγαρίας.

Τα στενά spread στις αναδυόμενες αγορές και τα επιχειρηματικά ομόλογα αντανακλούν εν μέρει τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη, όπως τις ισχυρές ταμειακές ροές των εταιριών και τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών πολλών αναδυόμενων αγορών. Όμως τα στενά spread προκλήθηκαν επίσης από την αναζήτηση αποδόσεων από τους επενδυτές που εκμεταλλεύονται τα χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ και το δολάριο που υποχωρεί.

Αν και η Federal Reserve έχει ήδη αυξήσει έξι φορές τα επιτόκια (και θα γίνουν επτά σήμερα), αυτό το carry trade δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί. Όμως, σίγουρα πνέει τα λοίσθια.

Το carry trade φαίνεται ότι ήταν τεράστιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Rolf Elgeti της ABN Amro, οι συναλλαγές αυτές διπλασιάστηκαν σε αξία από 200 δισ. δολ. σε 400 δισ. δολ. τα τελευταία χρόνια.

Ο κίνδυνος για τις αγορές είναι ότι τα αμερικανικά επιτόκια ενδέχεται να φθάσουν σε ένα κρίσιμο επίπεδο, στο οποίο οι κερδοσκόποι αποφασίζουν ότι το carry trade δεν είναι πλέον επικερδές. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε ξαφνική έξοδο που θα έχει δραματικές επιπτώσεις σε κάποιες κατηγορίες επενδύσεων. Και μόνο η αντίληψη ότι αυτό το κρίσιμο επίπεδο επίκειται ίσως αρκεί, καθώς οι traders έχουν κίνητρα να είναι οι πρώτοι που θα κινηθούν.

Όμως, αυτό το κρίσιμο σημείο ίσως δεν είναι ακόμη τόσο κοντά. Oι Garry Jenkins και Jim Reid της Deutsche Bank έχουν εξετάσει μια σειρά ενδείξεων (όπως την μορφή της καμπύλης αποδόσεων) και το επίπεδο των πιστωτικών spread. Σε αυτή τη βάση, η πιο πιθανή ημερομηνία για έντονη διεύρυνση των πιστωτικών spread είναι στα τέλη του 2005 ή στις αρχές του επόμενου έτους.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v