Lex: Ο φαύλος κύκλος των hedge funds

Η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή μικροεπενδυτών στα hedge funds, μέσω των αμοιβαίων που επενδύουν σε hedge funds και τις επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων, η υπόθεση της KL Financial λειτουργεί σαν επίκαιρη υπενθύμιση των κινδύνων της εν λόγω επενδυτικής κατηγορίας.

O ήλιος, η άμμος και η θάλασσα συνθέτουν ένα μεθυστικό μείγμα. Οι πλούσιοι πελάτες της KL Financial από τη Φλόριντα ενδέχεται να εθίστηκαν στις πλουσιοπάροχες αποδόσεις των hedge funds της εταιρίας. Όμως, τώρα που η εταιρία έκλεισε και έχει ξεκινήσει διερεύνηση των δραστηριοτήτων της από τις ρυθμιστικές αρχές, όλα αυτά φαντάζουν σαν μια ψευδαίσθηση.

Η απώλεια των 200 εκ. δολ. της KL δύσκολα θα φανεί στα τρισεκατομμύρια δολάρια που διακυβεύονται στον κόσμο των hedge funds. Οι περισσότεροι πελάτες της εταιρίες, έχουν μόνο τον εαυτό τους για να στραφούν εναντίον του.

Όμως, με την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή μικροεπενδυτών στα hedge funds μέσω αμοιβαίων που επενδύουν σε hedge funds και τις επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων, η υπόθεση αυτή αποτελεί μια επίκαιρη υπενθύμιση των κινδύνων της εν λόγω επενδυτικής κατηγορίας.

Η εξήγηση των προβλημάτων της KL έγκειται σε κάποιου είδους ”παγαποντιά”. Η απάτη δύσκολα εντοπίζεται, αλλά η διαφάνεια βοηθά πάντοτε και αναμένεται να αναβαθμιστεί με τη νέα νομοθεσία της Securities and Exchange Commission για τα hedge funds που θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον επόμενο μήνα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ολόκληρη η αγορά. Με τις παραδοσιακές κατηγορίες επενδύσεων να μην αποδίδουν, οι επενδυτές έχουν ”σπρώξει” χρήματα στα hedge funds. Οι διαχειριστές των κεφαλαίων αναζητούν ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις που υπόσχονται τις μεγαλύτερες αποδόσεις που απαιτούνται για να δικαιολογήσουν τις υψηλές τους προμήθειες.

Εν τω μεταξύ, τα ανταγωνιστικά αμοιβαία κεφάλαια και οι υπόλοιποι επενδυτές ανταγωνίζονται για τις ίδιες επενδύσεις, πιέζοντας τις αποδόσεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι τα ”στοιχήματα” γίνονται επιθετικότερα και τα hedge funds δανείζονται περισσότερα για να πετύχουν μόχλευση στις αποδόσεις. Ένα αρκετά μεγάλο, λανθασμένο ”στοίχημα” μπορεί να κοστίσει την ύπαρξη της ίδιας της εταιρίας. Αυτή είναι μια ακόμη εξήγηση για τον διαφαινόμενο θάνατο της KL αλλά αποτελεί και προειδοποίηση για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε hedge funds.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v