Πού βρίσκονται τα χαμένα δισ. της Ρωσίας

Σε συνέντευξή του, ο Ρώσος κεντρικός τραπεζίτης μιλά για παράνομη έξοδο κεφαλαίων $49 δισ. το χρόνο και για καλά οργανωμένη ομάδα ατόμων. Η "επικίνδυνη για την υγεία" εποπτεία και οι "εταιρίες του 24ώρου".

  • Charles Clover (Μόσχα)
Πού βρίσκονται τα χαμένα δισ. της Ρωσίας
Σε σπάνια και αποκαλυπτική συνέντευξή του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας μιλά για παράνομες εξόδους κεφαλαίων ύψους 49 δισ. δολ. τον χρόνο από τη χώρα, εκ των οποίων πάνω από τα μισά, δηλώνει, τα ελέγχει «μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα ατόμων», τα οποία αρνήθηκε να κατονομάσει.

Ο Sergei Ignatiev, που πρόκειται να αποσυρθεί τον Ιούνιο μετά από 11 χρόνια στη θέση, σπανίως εκφράζεται ανοιχτά για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα πέραν των επιτοκίων. Όμως τώρα έβγαλε ένα βάρος από πάνω του με συνέντευξη στη μοσχοβίτικη εφημερίδα Vedomosti, όπου μιλάει για το χρήμα που βγαίνει από τη χώρα από την πίσω πόρτα, χρήμα που δηλώνει ότι αντιστοιχούσε στο 2,5% του ΑΕΠ πέρσι.

«Μπορεί να είναι πληρωμές για προμήθειες ναρκωτικών…, παράνομες εισαγωγές…, δωροδοκίες και λαδώματα γραφειοκρατών…, και για αποφυγή φόρων», είπε στην εφημερίδα, που ανήκει εν μέρει στους Financial Times.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει πρόσβαση σε ημερήσια δεδομένα παρακολούθησης όλων των πληρωμών στο εμπορικό τραπεζικό σύστημα και ο κ. Ignatiev δήλωσε ότι το ποσό των 49 δισ. δολ. «προέκυψε κυρίως από την ανάλυση πληρωμών που έγιναν από ρωσικές οργανώσεις σε ξένους, οι οποίες δεν δικαιολογούνταν καθόλου».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Πέρα από αυτό, η ανάλυσή μας δείχνει ότι πάνω από τις μισές από τις σκιώδεις αυτές επιχειρήσεις διενεργούν εταιρίες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα μεταξύ τους μέσω πληρωμών. Δημιουργείται η εικόνα ότι ελέγχονται όλες από μια καλά οργανωμένη ομάδα ατόμων».

Ο κ. Ignatiev έδωσε μεγάλη έμφαση και «στην κυριαρχία των εταιριών του 24ώρου» όπως ονομάζονται στη Ρωσία, που λειτουργούν ως μεσάζοντες για μεταφορά χρήματος κι εξαφανίζονται πριν πληρώσουν τόκους. Εκτιμά ότι οι μισές από τα 3,9 εκατ. καταχωρισμένες εμπορικές επιχειρήσεις στη Ρωσία είναι ανενεργές και «περιμένουν να έρθει η ώρα τους».

Ένας οικονομολόγος από τη Μόσχα, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, δήλωσε ότι τα σχέδια που περιγράφει ο κ. Ignatiev είναι ακριβώς εκείνα τα οποία ερευνούν τώρα πολλές υπηρεσίες σε σχέση με την υπόθεση του δικηγόρου Sergei Magnitsky, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια κράτησής του στην αστυνομία το 2009, όταν προσπάθησε να ακολουθήσει τα βήματα μιας παράνομης φορολογικής απαλλαγής που ευνοούσε μια ομάδα τραπεζιτών και αστυνομικούς.

«Εκείνο που έψαχνε ο Magnitsky ήταν η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο οικονομολόγος.
Ο Igor Yurgens, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Dmitry Medvedev, σχολίασε ότι, αν όσα είπε ο κ. Ignatiev για «μια οργανωμένη ομάδα» είναι αλήθεια, τότε «μια τέτοια επιχείρηση δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς σοβαρή υποστήριξη από την εξουσία επιβολής του νόμου».

Ο κ. Ignatiev υπαινίχθηκε ότι είναι υποτονικές οι προσπάθειες των ρωσικών αρχών να πατάξουν το πρόβλημα, σχολιάζοντας: «Αν οι υπηρεσίες αυτές έβαζαν στα σοβαρά τις δυνάμεις τους, πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι και όσοι συμμετέχουν στις παράνομες επιχειρήσεις θα εντοπίζονταν».

Ο Sergei Aleksashenko, πρώην αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας την περίοδο 1995-98, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις εξόδου κεφαλαίων για τις οποίες μιλά ο κ. Ignatiev θα μπορούσαν να εντοπιστούν στα ημερήσια δεδομένα των εμπορικών τραπεζών. «Είναι εύκολο να τις βρεις αν τις αναζητήσεις», είπε.

Ωστόσο, τόνισε ότι η μεγάλη επιμέλεια στην τραπεζική εποπτεία είναι επικίνδυνη για την υγεία στη Ρωσία. Ο πρώην αντιπρόεδρος του κ. Ignatiev που ήταν υπεύθυνος για την τραπεζική εποπτεία, Andrei Kozlov, δολοφονήθηκε το 2006 όταν ξεκίνησε εκστρατεία εκκαθάρισης στο τραπεζικό σύστημα, αναστέλλοντας τις άδειες πολλών τραπεζών. Ο επικεφαλής ιδιωτικής τράπεζας που είχε κλείσει ο κ. Kozlov για ξέπλυμα χρήματος, καταδικάστηκε πριν από δύο χρόνια γιατί παρήγγειλε τη δολοφονία του.

Ο διάδοχος του κ. Kozlov, Gennady Melikyan, παραιτήθηκε για αδιευκρίνιστους λόγους τον Σεπτέμβριο του 2011.

Γνωστοί του κ. Ignatiev θεωρούν ότι είναι αξιοσημείωτες οι δημόσιες αποκαλύψεις του, προσθέτοντας ότι η απόφασή του να ξαλαφρώσει σχετικά με το ζήτημα της υψηλού επιπέδου διαφθοράς πιθανόν να σχετίζεται με την επικείμενη έξοδό του.

«Συνήθως δεν κάνει δημόσια σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη νομισματική πολιτική», σχολίασε ο Sergei Guriev, πρύτανης της Νέας Οικονομικής Σχολής της Μόσχας, που συμμετέχει στο Δ.Σ. της κρατικής τράπεζας Sberbank, όπως και ο κ. Ignatiev.

«Είναι εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος με μεγάλη ακεραιότητα και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις είναι πάντα απόλυτα ευθύς. Προφανώς, απλώς πιστεύει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν χρειάζεται να μιλούν πολύ δημοσίως».


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v