Ο ”ακαδημαϊκός” διαχειριστής της Wall Street

Δεν πιστεύει στο Ρ/Ε, λατρεύει τον Warren Buffet και θεωρεί ότι η τακτική του επενδυτικού ”ενστίκτου” συνιστά μέθοδο αποκλειστικά για τους losers. Πρωτοποριακές ιδέες, πολύπλοκες θεωρίες και προσήλωση στην έρευνα χαρακτηρίζουν τον Michael Mauboussin, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Legg Mason και έναν από τους 10 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Wall Street.

του Phil Davis

Μπορεί να είναι ένας από τους 10 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή σε πρόσωπα και πράγματα της Wall Street, είναι όμως περισσότερο επιστήμονας παρά ένας αδίστακτος τυχοδιώκτης.

Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Legg Mason διανθίζει τις απόψεις του με αναφορές σε επενδυτικά βιβλία, αναλύσεις και πολύπλοκες θεωρίες.

Είναι δεδομένο πως είναι δουλειά του να διασπά το επενδυτικό σύμπαν σε μικρά κομμάτια, αλλά ο κ. Mauboussin, ο οποίος μίλησε στην ετήσια συνέλευση της Legg Mason στο Λονδίνο μια μέρα μετά τη συνέντευξή του στους Financial Times, έδειχνε ότι θα προτιμούσε να βρισκόταν σε μια πανεπιστημιακή διάλεξη.

Η προφανής αντιπάθειά του προς τα φώτα της δημοσιότητας δεν τον απέτρεψε από μια εξαιρετική καριέρα. Από επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της CSFB, θέση στην οποία παρέμεινε για 12 χρόνια, μετακινήθηκε στην Legg Mason πέρυσι το Μάρτιο.

Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η περυσινή χρονιά ήταν εξαιρετική για την Legg Mason. Τα κεφάλαια υπό διαχείριση της επενδυτικής εταιρίας αυξήθηκαν κατά 36% το 2004 σε 360,5 δισ. δολ. καθώς η ”σημαία” της, το αμοιβαίο κεφάλαιο Value Trust, το οποίο διαχειρίζεται ο Bill Miller, ξεπέρασε σε αποδόσεις τον S&P 500 για 14ο συνεχόμενο έτος.

O κ. Miller, τρίτος στην λίστα του περιοδικού Smart Money των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Wall Street, αποτέλεσε το βασικό λόγο της μετακίνησης του κ. Mauboussin στην Legg Mason.

Οι δυο άντρες αντάλλαζαν απόψεις για τις αποτιμήσεις των επιχειρήσεων και συχνά ο κ. Miller συνιστούσε επιχειρηματική λογοτεχνία στον κ. Mauboussin, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων του Warren Buffet, του δισεκατομμυριούχου επενδυτή. ”Γίναμε γρήγορα επαγγελματικοί και προσωπικοί φίλοι”, εξηγεί ο κ. Mauboussin.

Οι επενδυτές που τοποθετούνται στην Legg Mason δείχνουν να είναι πιστοί οπαδοί των απόψεων του Warren Buffet, καθώς εκτιμούν ιδιαίτερα την επενδυτική προσέγγιση στις μετοχές αξίας (value stocks). Όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Mauboussin, η Legg Mason δεν προσφέρει ένα παραδοσιακό αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε μετοχές αξίας.

”Πολλοί επενδυτές εξετάζουν τις τιμές πριν τα θεμελιώδη μεγέθη. Πολλές επιχειρήσεις είναι φθηνές σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους γιατί τους αξίζει να είναι. Είναι σαν έναν αθλητή του άλματος ύψους, που βάζει τον πήχυ προτού μάθει πόσο ψηλά μπορεί να πηδήξει”, τονίζει, σε μια από τις πολλές αθλητικές μεταφορές που χρησιμοποιεί.

Η προσέγγισή του έχει τις ρίζες της σε μια εργασία του 1961 των Merton Miller και Franco Modigliani για τους δείκτες τιμής/κερδών. Η εργασία επισημαίνει ότι το ιστορικό του δείκτη Ρ/Ε δεν αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη μελλοντικής απόδοσης, όταν μεταβάλλονται παράγοντες όπως η τεχνολογία, που επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση μιας εταιρίας.

Ο κ. Mauboussin δηλώνει πως μόνο οι εταιρίες που κερδίζουν περισσότερα από το κόστος κεφαλαίου τους, παράγουν αξία για τους μετόχους. Η εξέταση της τρέχουσας τιμής και κερδοφορίας δεν παράσχει τέτοιες πληροφορίες.

Κριτικάρει τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε μετοχές αξίας (value funds), τα οποία απέφυγαν τη Microsoft τη δεκαετία του ’90 επειδή η τιμή της ποτέ δεν φαίνονταν φθηνή. Τα αμοιβαία κεφάλαια της Legg Mason ελέγχουν πλέον το 12% της Google, της πρόσφατα εισηγμένης εταιρίας διαδικτύου, την οποία θεωρεί αντίστοιχη περίπτωση με την Microsoft, με ταχύτατα αναπτυσσόμενη κερδοφορία και απόδοση κεφαλαίου.

Όπως πιστεύει, τίποτα δεν επαφίεται στην τύχη. Τα πάντα εξαρτώνται από την έρευνα και τη μελέτη ενώ το ένστικτο είναι για τους losers. ”Ο Σόρος είναι μια εξαίρεση και οι μέθοδοί του δεν επιδέχονται αντιγραφής”, εξηγεί. Ωστόσο, πιστεύει στη διασπορά των επενδύσεων.

Η εργασία του στο Πανεπιστήμιο του Santa Fe, στοχεύει στην εύρεση νέων προσεγγίσεων στην ανάλυση των πολύπλοκων συστημάτων, όπως η εφαρμογή των αρχών της βιολογίας στην οικονομία. Αυτή η εφαρμογή, για παράδειγμα, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι πρωτεύουσες μεγαλώνουν μέχρι να γίνουν διπλάσιες σε σχέση με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Αυτός ο ”μεταβολικός ρυθμός” ανάπτυξης μπορεί να εφαρμοσθεί και στις επιχειρήσεις, για τον υπολογισμό της ποσόστωσης των μετοχών τους στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Όπως εξηγεί ο κ. Mauboussin, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της Legg Mason και των υπόλοιπων επενδυτικών εταιριών της Wall Street είναι ακριβώς τα ”ανοιχτά μυαλά”. ”Οι επενδυτικές εταιρίες της Wall Street εμφανίζουν συμπεριφορά αγέλης. Ενθουσιάζονται όλοι με τα ίδια ακριβώς πράγματα και αυτό είναι που τους καταστρέφει”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v