Στα πλοκάμια σκανδάλου διαφθοράς ο Μ. Rajoy

Σάλο προκαλεί η κατηγορία για τακτικό "λάδωμα" πρωτοκλασάτων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος - μέχρι και του ίδιου του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να λάμβανε 25.200 ευρώ τον χρόνο.

  • Miles Johnson (Μαδρίτη)
Στα πλοκάμια σκανδάλου διαφθοράς ο Μ. Rajoy
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο που όλο δυναμώνει και αφορά μυστικές πληρωμές χρημάτων σε πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος. Η ισχυρότερη ισπανική εφημερίδα δημοσιεύει λογαριασμούς που δείχνουν ότι τα φακελάκια έφταναν σε πολύ υψηλά κλιμάκια, μέχρι και τον ίδιο τον Mariano Rajoy.

Το Λαϊκό Κόμμα διέψευσε για μία ακόμη φορά σήμερα ότι οι ηγέτες του, μεταξύ των οποίων και ο Μ. Rajoy, λάμβαναν τακτικά ρευστό που προερχόταν από δωρεές κατασκευαστικών εταιριών, καθώς οι φλόγες από το σκάνδαλο διαφθοράς... γλείφουν τα πόδια των πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης.

Η El Pais, η εφημερίδα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ισπανία, ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός λάμβανε 25.200 ευρώ κάθε χρόνο από το 1997 με πληρωμές που γίνονταν κάθε τρεις ή έξι μήνες και δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα τις φωτογραφίες λογαριασμών που προέρχονται, όπως ισχυρίζεται, από το λογιστικό βιβλίο του πρώην ταμία του κόμματος.

Οι κατηγορίες ακούγονται σε μια περίοδο όπου η εμπιστοσύνη στην πολιτική ελίτ της Ισπανίας κινείται σε αρνητικό ρεκόρ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις διογκούμενης λαϊκής οργής για μια σειρά υψηλού προφίλ υποθέσεις σκανδάλων, μεταξύ των οποίων και μια εναντίον του Inaki Urdangarin, γαμπρού του βασιλιά Juan Carlos, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση εκατομμυρίων ευρώ από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Από πρόσφατη δημοσκόπηση της El Pais, προκύπτει ότι το 96% των Ισπανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι η πολιτική διαφθορά είναι πολύ μεγάλη.

Ο Μ. Rajoy παλαιότερα είχε διατάξει εσωτερική έρευνα στα οικονομικά του κόμματος, όταν άλλες εφημερίδες κατηγόρησαν τον Luis Barcenas, πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος που παραιτήθηκε λόγω σκανδάλου διαφθοράς, ότι πλήρωνε τακτικά με ρευστό υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος. Το σκάνδαλο αρχικά ξέσπασε όταν το συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο L. Barcenas έχει δημιουργήσει περιουσία 22 εκατ. ευρώ σε ελβετικό λογαριασμό.

Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ο L. Barcenas είχε εκμεταλλευτεί την «αμνηστία» που έδωσε η κυβέρνηση Rajoy επιτρέποντας σε όσους είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό να τις επιστρέψουν στη χώρα, με την προϋπόθεση να πληρώσουν φόρο 10%, που είναι μικρότερος από τον μισό σε σχέση με τον φόρο εισοδήματος της Ισπανίας.


© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v