H Citigroup στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές ακολουθούν τον δρόμο που χάραξαν οι ομόλογές τους στη Γερμανία, εξετάζοντας εάν οι συναλλαγές της Citigroup στα ομόλογα πέρυσι τον Αύγουστο αποτελούν χειραγώγηση της αγοράς.

του Tony Barber στ Ρώμη και του Paivi Munter στο Λονδίνο

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές ακολουθούν τον δρόμο που χάραξαν οι ομόλογές τους στη Γερμανία, εξετάζοντας εάν οι συναλλαγές της Citigroup στα ομόλογα πέρυσι τον Αύγουστο αποτελούν χειραγώγηση της αγοράς.

Η Consob, η ιταλική ρυθμιστική αρχή που εποπτεύει τη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, δήλωσε τη Δευτέρα πως ολοκλήρωσε την εξάμηνη διερεύνηση των ενεργειών της Citigroup και έδωσε τα αποτελέσματα στη δικαστική αρχή για περαιτέρω διερεύνηση.

Η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής αποτελεί το δεύτερο πλήγμα για τη Citigroup στην Ιταλία. Ένας Αμερικανός δικαστής είπε τη Δευτέρα στην Parmalat, τη χρεοκοπημένη ιταλική εταιρία τροφίμων, ότι μπορεί να στραφεί δικαστικά εναντίον της Citigroup για την κατάρρευσή της, ζητώντας αποζημίωση για απάτη, ύψους 10 δισ. δολ., με την κατηγορία ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ”μεταμφίεσε” την αδυναμία αποπληρωμής των χρεών της. Η Citigroup ισχυρίζεται ότι ήταν και η ίδια θύμα της απάτης της Parmalat.

Στην υπόθεση των συναλλαγών στα ομόλογα η ιταλική εισαγγελική αρχή θα αποφασίσει αν θα ανακοινώσει επίσημες κατηγορίες εναντίον των εργαζομένων της Citigroup, σύμφωνα με νόμο του ιταλικού αστικού κώδικα που προβλέπει ποινή φυλάκισης 1-5 ετών.

Οι συναλλαγές της Citigroup με τα ιταλικά κρατικά ομόλογα πραγματοποιήθηκαν στο MTS, την ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών με έδρα τη Ρώμη, που αποτελεί μέρος του πανευρωπαϊκού δικτύου EuroMTS.

Οι εισαγγελικές αρχές ανέλαβαν την υπόθεση, καθώς η εξουσία της Consob είναι περιορισμένη μέχρι το επίπεδο της διερεύνησης. Εάν η ρυθμιστική αρχή υποψιάζεται ότι η σχετική νομοθεσία έχει παραβιαστεί, οφείλει να παραδώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία στους εισαγγελείς.

Η Citigroup δήλωσε: ”Είμαστε απογοητευμένοι που η Consob προώθησε την υπόθεση στην εισαγγελική αρχή για περαιτέρω ενέργειες. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, λυπούμαστε για τις συναλλαγές διότι δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα λειτουργίας της τράπεζας, αν και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν παραβιάσαμε κάποια νομοθεσία”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v