Ο Bush στρέφεται στους ευρωπαίους ”συμμάχους”

Ο αμερικανός πρόεδρος George W. Bush φαίνεται να ξεκινά προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ευρωπαίων συμμάχων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ”διπλωματικής συνεργασίας” για την αντιμετώπιση της Συρίας και του Ιράν ενώ έδειξε και τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες.

του James Harding στην Ουάσινγκτον

Ο αμερικανός πρόεδρος George W. Bush φαίνεται να ξεκινά προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ευρωπαίων συμμάχων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ”διπλωματικής συνεργασίας” για την αντιμετώπιση της Συρίας και του Ιράν ενώ έδειξε και τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες.

Σε μια ”πρόβα” της στάσης που αναμένεται να τηρήσει στο ταξίδι του στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, ο αυτοαποκαλούμενος ”Πρόεδρος του πολέμου” στην πρώτη του θητεία, προσπάθησε να υπογραμμίσει τη δέσμευσή του σε μια διπλωματική εξωτερική πολιτική.

Η εθνική ασφάλεια συνεχίζει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, όπως δήλωσε. Όμως ο κ. Bush υποσχέθηκε να ”σφυρηλατήσει” κοινές θέσεις όχι μόνο στην αντιμετώπιση των απειλών εθνικής ασφάλειας αλλά επίσης ”και στην αντιμετώπιση της πείνας, των ασθενειών και των περιβαλλοντικών ανησυχιών”.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο αμερικανός Πρόεδρος έφερε το ζήτημα του περιβάλλοντος, προσπαθώντας να απαντήσει στην διαμάχη που έχει προκύψει αναφορικά με την απόρριψη της συνθήκης του Κιότο από τις ΗΠΑ. ”Ενδιαφερόμαστε για τις αλλαγές του παγκόσμιου κλίματος και υπάρχει η ευκαιρία τώρα να συζητήσουμε για τις νέες τεχνολογίες που θα μας βοηθήσουν στον κοινό μας στόχο που είναι ένα καλύτερο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές” δήλωσε ο αμερικανός Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Ιράν, ο κ. Bush δήλωσε: ”Θα ήθελα να διασφαλίσω ότι συνεχίζουμε να μιλάμε με μια φωνή με τους Ευρωπαίους και ότι το Ιράν δεν θα έπρεπε να έχει πυρηνικά όπλα”.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον είναι εξοργισμένοι καθώς οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν τις διαπραγματεύσεις Αγγλίας, Γαλλίας και Γερμανίας για την λήξη του προγράμματος προμηθειών εμπλουτισμένου ουρανίου από την Τεχεράνη. Όπως επισημαίνουν, χωρίς τα οικονομικά κίνητρα των ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές προσπάθειες είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Ο κ. Bush τόνισε επίσης ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ευρώπη ”για να πείσουμε τους Σύριους να λαμβάνουν λογικές αποφάσεις”. Επανέλαβε το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για απόσυρση της Συρίας από τα εδάφη του Λιβάνου και δήλωσε ότι η απόφαση απομάκρυνσης του αμερικανού πρεσβευτή στη Δαμασκό αποτελεί πράξη διαμαρτυρίας για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της χώρας.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v