Τα θεμελιώδη μεγέθη των διεθνών κεφαλαιαγορών

Ο ρόλος των πιστωτικών και των μετοχικών αγορών έχει ενισχυθεί σημαντικά στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, Παρασκευή, από την εταιρία συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey Global Institute.

του Alex Skorecki

Ο ρόλος των πιστωτικών και των μετοχικών αγορών έχει ενισχυθεί σημαντικά στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, Παρασκευή, από την εταιρία συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey Global Institute.

Οι επενδύσεις σε μετοχές και χρεόγραφα αντιστοιχούν στο 70% των παγκόσμιων επενδυτικών κεφαλαίων, με το ποσοστό των τραπεζικών καταθέσεων να μειώνεται μόλις στο 30% έναντι 45% το 1980. Επίσης, τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από το παγκόσμιο ΑΕΠ, ”υποδηλώνοντας ότι υπάρχει πλέον πολύ περισσότερη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές”, επισημαίνει η MGI.

Η Diana Farrell, διευθύνων σύμβουλος της MGI, δήλωσε σχετικά: ”Η ενίσχυση της ρευστότητας στις κεφαλαιαγορές φαίνεται να διατηρείται καθώς δεν διαφαίνονται κάποιοι βραχυπρόθεσμοι περιορισμοί”.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η αγορά ομολόγων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη από όλες τις κατηγορίες επενδυτικών επιλογών. Μεταξύ του 1993 και του 2003 τα επιχειρηματικά και τα κρατικά ομόλογα συνέβαλαν στο 50% της συνολικής ανάπτυξης των παγκόσμιων επενδύσεων.

Εξ αυτών, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία είναι αυτή των εταιρικών ομολόγων. Οι διεθνείς εκδόσεις εταιρικών ομολογιών, αν και αποτελούν ακόμη μικρό ποσοστό, αναπτύσσονται τρεις φορές ταχύτερα από τις εγχώριες εκδόσεις, με ετήσιο μέσο όρο ανάπτυξης 22% έναντι 7%.

Παρά την πρόσφατη υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου, στις ΗΠΑ βρίσκεται τοποθετημένο το 40% των παγκόσμιων επενδύσεων, αλλά οι ευρωπαϊκές αγορές ”κερδίζουν ταχύτατα μερίδια αγοράς”. Στον αντίποδα, ο ρόλος της Ιαπωνίας στις κεφαλαιαγορές συρρικνώνεται.

Η παγκοσμιοποίηση έχει προκαλέσει τεράστια αλλαγή στην ιδιοκτησία των αμερικανικών επενδύσεων. Οι ξένοι έχουν στα χέρια τους το 25% των εταιρικών ομολόγων της χώρας, έναντι μόλις 1% το 1975. Επίσης, ελέγχουν το 44% των κρατικών ομολόγων και το 12% των μετοχών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v