Νέο κύκλο εξαγορών ”βλέπει” έρευνα της Goldman

Νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένεται στο προσεχές διάστημα, ιδίως στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπως προκύπτει από νέα έρευνα της Goldman Sachs που εξετάζει τις προθέσεις των αφεντικών ορισμένων εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου.

της Lina Saigol

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι ορισμένων εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου ενδέχεται να εισέλθουν σε ένα νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπως προκύπτει από νέα έρευνα της Goldman Sachs.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Goldman Sachs Confidence Index, ο οποίος βασίζεται σε αναφορές τραπεζιτών για τα άμεσα σχέδια των κορυφαίων managers του κόσμου, έχει ενισχυθεί δραματικά τον Ιανουάριο, καθώς καθησυχάστηκαν οι ανησυχίες για γεωπολιτικά ζητήματα, τις αμερικανικές εκλογές και την τιμή του πετρελαίου.

Για πρώτη φορά από τότε που ολοκληρώθηκε το τελευταίο χρηματιστηριακό ράλι στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές εταιρίες φαίνονται διατεθειμένες να αξιοποιήσουν τις χρηματικές ροές τους, με τους διευθύνοντες συμβούλους να φέρονται ”πολύ άνετοι και ακόμη και επιθετικοί στην εξέταση περιπτώσεων εξαγορών”.

Ωστόσο, η Sandra Lawson, οικονομολόγος της Goldman Sachs, δήλωσε: ”Υπάρχει μια περιρρέουσα αμφιβολία αναφορικά με το πώς θα εκλάβουν τις εξαγορές οι επενδυτές, αλλά το κλίμα αλλάζει προς τις δαπάνες σε εξαγορές αντί της επιστροφής χρημάτων”.

Στις ΗΠΑ, η δραστηριότητα στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά μια σειρά σημαντικών συμφωνιών εξαγοράς στο τέταρτο τρίμηνο του 2004 και στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ο Δεκέμβριος του 2004 αποτέλεσε τον καλύτερο μήνα από πλευράς δραστηριότητας, μετά τον Αύγουστο του 2000.

Στην Ευρώπη, η δραστηριότητα φαίνεται να εντείνεται, με τα διοικητικά συμβούλια και τις διοικήσεις να φέρονται διατεθειμένα να προχωρήσουν άμεσα σε κινήσεις εξαγορών.

Ο δείκτης της Goldman Sachs για τις διεθνείς αγορές διαμορφώνεται στο 82 έναντι τελευταίας μέτρησης στο 63. Κάθε μέτρηση άνω του 50 σημαίνει πως οι managers εκτιμούν ότι βελτιώνεται η οικονομική συγκυρία για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v