Lex: Ηewlett Packard

Η Carly Fiorina είχε δεσμευτεί εδώ και πολύ καιρό για καλύτερη εφαρμογή στρατηγικής. Την Τετάρτη, το αφεντικό της Hewlett Packard πήγε επιτέλους σπίτι της. Όμως, οι ταλαιπωρημένοι μέτοχοι της HP δεν έχουν κανένα λόγο να θρηνούν.

Η Carly Fiorina είχε δεσμευτεί εδώ και πολύ καιρό για καλύτερη εφαρμογή στρατηγικής. Την Τετάρτη, το αφεντικό της Hewlett Packard πήγε επιτέλους σπίτι της.

Οι ταλαιπωρημένοι μέτοχοι της HP δεν έχουν κανένα λόγο να θρηνούν. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η κ. Fiorina επέβλεψε τη λανθασμένη εξαγορά της Compaq, τον χαμένο αγώνα δρόμου με την Dell στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μια σταδιακή υποχώρηση του μεριδίου αγοράς της εταιρίας στην αγορά των servers και μια σειρά από μικρότερες γκάφες, όπως τα περυσινά λογιστικά σφάλματα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι πυροδότησε την απομάκρυνσή της στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Η λιτή ανακοίνωση της HP επικαλείται διαφωνίες με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τον τρόπο εφαρμογής της στρατηγικής της ΗΡ. Οι επενδυτές θα πρέπει να ελπίζουν ότι η διαμάχη αφορούσε πιο απτά ζητήματα. Ενώ η εφαρμογή της στρατηγικής είναι όντως απογοητευτική, το ακόμη σημαντικότερο πρόβλημα της ΗΡ είναι η ίδια η στρατηγική της.

Αδιαμφισβήτητα, η πιο δελεαστική πιθανότητα είναι η διάσπαση της εταιρίας. Η απελευθέρωση του ιδιαίτερα κερδοφόρου τομέα των εκτυπωτών αποτελεί μια ελκυστική επενδυτική ευκαιρία. Στον αντίποδα, δεν υπάρχει κάποιος προφανής αγοραστής για τον τομέα των υπολογιστών.

Όμως, η ΗΡ έχει αποτύχει να εμφανίσει τις συνεργίες ”σταυρωτών πωλήσεων” μεταξύ υπολογιστών και εκτυπωτών. Το βασικό πρόβλημα της εταιρίας παραμένει η ανυπαρξία καινοτομίας στους εκτυπωτές, ώστε να αποφύγει τη συρρίκνωση των μεριδίων αγοράς της από την Dell που εντείνει τις πιέσεις.

Με τη μεσοπρόθεσμη εικόνα της αγοράς των υπολογιστών να μην προμηνύει θετικές εξελίξεις, η ΗΡ θα πρέπει να αρχίσει την αναζήτηση στρατηγικής εξόδου από την αγορά. Όπως φαίνεται και από την απόφαση της ΙΒΜ να σταματήσει να κατασκευάζει υπολογιστές, το μόνο που χρειάζεται είναι δημιουργική σκέψη.

Τουλάχιστον από κάποια άποψη, η κληρονομιά που αφήνει πίσω της η κ. Fiorina είναι ελκυστική: με τις μετοχές να διαπραγματεύονται σε επίπεδα 13 φορές πολλαπλάσια των κερδών της, όποιος και αν αναλάβει θα δυσκολευτεί να απογοητεύσει περισσότερο τους επενδυτές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v