ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τον Προϋπολογισμό

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αντέδρασαν με ενθουσιασμό στις προτάσεις της κυβέρνησης Bush για τον Προϋπολογισμό του 2005, αλλά οι αεροπορικές και οι φαρμακευτικές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το σχεδιασμό, ο οποίος ενδέχεται να επιβαρύνει περαιτέρω τους προβληματικούς κλάδους.

των ρεπόρτερ των Financial Times

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αντέδρασαν με ενθουσιασμό στις προτάσεις της κυβέρνησης Bush για τον Προϋπολογισμό του 2005, αλλά οι αεροπορικές και οι φαρμακευτικές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το σχεδιασμό, ο οποίος ενδέχεται να επιβαρύνει περαιτέρω τους προβληματικούς κλάδους.

Οι ενώσεις που εκπροσωπούν τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις χαιρέτισαν τη σκληρή στάση του Λευκού Οίκου στο σκέλος των δαπανών. Η επιχειρηματική ένωση Business Roundable εξέφρασε την ικανοποίησή της από τη διαδικασία προς έναν ισορροπημένο Προϋπολογισμό, αν και τόνισε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να εξετάσει τις αναθέσεις και τις δαπάνες μετά από τροποποιήσεις.

Ωστόσο, οι αμερικανικές αερογραμμές διαμαρτύρονται για δυο εκ των προτάσεων του Προϋπολογισμού, η μια εκ των οποίων στοχεύει στην ενίσχυση του συστήματος συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και η άλλη ενισχύει τα επιβατικά ναύλα για την ενίσχυση της ασφάλειας της αεροπλοΐας.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης Bush δεν είναι αυτές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επερχόμενη κρίση στις συντάξεις των εργαζομένων των αεροπορικών εταιριών, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου των εργαζομένων στον κλάδο, με τον οποίο συμφωνούν και οι αναλυτές της βιομηχανίας.

Η Delta, η οποία έφθασε πολύ κοντά στη χρεοκοπία πέρυσι, διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο και έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση του ελλείμματος ύψους 6 δισ. δολ. στο συνταξιοδοτικό της πλάνο, ώστε να αποφύγει την υπαγωγή της στο Άρθρο 11 για τις προβληματικές εταιρίες. Η εταιρία προσπαθούσε να καλύψει το κενό σε μια περίοδο 25 ετών, με αντάλλαγμα το ”πάγωμα” των περιουσιακών της στοιχείων. Ωστόσο. Οι προτάσεις της κυβέρνησης καλούν για απόσβεση των χρεών σε περίοδο επταετίας.

”Εξαρτώνται από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού και δεν περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο”, τονίζει ο Bill Warlick, αναλυτής της εταιρίας πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

Στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς τομείς, η σύγχυση που επικρατεί στην αμερικανική νομοθεσία αναφορικά με την ασφάλεια των φαρμάκων προκάλεσε αύξηση 24% στα κεφάλαια που αναμένεται να δαπανηθούν στην επιτήρηση της βιομηχανίας.

Τέλος, η Securities and Exchange Commission θα πρέπει να αντεπεξέλθει με αμετάβλητο προϋπολογισμό ύψους 888 εκ. δολ. Πρόκειται για αξιοσημείωτη μεταβολή από την περυσινή αύξηση κατά 17% των κονδυλίων που διατίθενται για τον έλεγχο της αγοράς από τη SEC.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v