Αποκαλύπτονται οι πληρωμές των στελεχών της Wall

Αυξημένες σε ποσοστό 10-15% αναμένεται να είναι οι ετήσιες απολαβές των κορυφαίων στελεχών της Wall Street, λόγω της υψηλής κερδοφορίας των επενδυτικών τραπεζών. Ωστόσο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων οίκων της Wall Street, λαμβάνουν και χρηματικά ή μετοχικά bonus, πολλαπλάσια του μισθού τους.

του David Wells στη Νέα Υόρκη

Οι επενδυτές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν πως και γιατί η Wall Street αμείβει τα κορυφαία στελέχη της, καθώς οι επενδυτικές τράπεζες δημοσιεύουν τα στοιχεία των αμοιβών λίγο πριν τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των μετόχων.

Η Morgan Stanley δημοσίευσε ήδη τα στοιχεία, ενώ οι Goldman Sachs, Lehman Brothers και Bear Sterns θα προβούν σε αντίστοιχες ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις συνήθως οκταψήφιες αμοιβές των πέντε κορυφαίων στελεχών των επενδυτικών τραπεζών.

Ο Alan Johnson, σύμβουλος αποζημιώσεων που συνεργάζεται με επενδυτικές τράπεζες, επεσήμανε ότι το 2004, οι αμοιβές των στελεχών της Wall Street θα είναι ενισχυμένες σε ποσοστό 10-15% κατά μέσο όρο.

”Αυξήθηκαν πολύ πέρυσι και αναμένεται να αυξηθούν δραματικά και εφέτος”, τόνισε. Ο βασικός λόγος είναι ότι διάφορες επενδυτικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs, η Lehman Brothers, η Bear Sterns και η Merrill Lynch ανακοίνωσαν ετήσια κερδοφορία σε επίπεδα-ρεκόρ.

Ο Phil Purcell, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, αποκόμισε συνολική αμοιβή ύψους 22 εκ. δολ., λαμβάνοντας ”αύξηση” της τάξεως του 37,5% σε σχέση με το 2003. Ο μισθός του ήταν 775.000 δολ. ενώ το χρηματικό bonus ανήλθε σε 7,43 εκ. δολ. και παράλληλα, αμείφθηκε και σε μετοχές αξίας 13,8 εκ. δολ.

Ο κ. Purcell αποκόμισε λιγότερα οφέλη, σε σχέση με τις αμοιβές στελεχών σε ορισμένους ανταγωνιστές της Μorgan Stanley. Ο Henry Paulson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs αποκόμισε ετήσιες απολαβές 600.000 δολ. και bonus σε μετοχές, αξίας 29 εκ. δολ. Ο Stan O’ Neal, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merrill Lynch, με ετήσιες σταθερές απολαβές 700.000 δολ., έλαβε bonus σε μετοχές αξίας 31 εκ. δολ.

Η Morgan Stanley δημοσίευσε τα κριτήρια αμοιβών για το 2005, σε ”μια προσπάθεια να παράσχει διαφάνεια σε σχέση με τον καθορισμό των αμοιβών των στελεχών”. Ο κ. Purcell δεν θα λάβει bonus του χρόνου, εάν η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Morgan Stanley δεν ξεπεράσει το 10%. Η συνολική αμοιβή του θα είναι μικρότερη ή ίση του ποσού που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αμοιβής του επί της μονάδας συν την ποσοστιαία μεταβολή των κερδών προ φόρων της τράπεζας, μεταξύ 2004 και 2005.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v