Η καλύτερη εβδομάδα του 2005 για τη Wall Street

Την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου κατέγραψαν οι τρεις δείκτες της χρηματιστηριακής αγοράς της χώρας. Πού αποδίδουν οι αναλυτές την αλλαγή ”ρότας” σε σχέση με τον Ιανουάριο. Τεχνικές και θεμελιώδεις ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία της Wall Street.

του Andrei Postelnicu στη Νέα Υόρκη

Οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς φαίνεται ότι άφησαν πίσω τους τον απογοητευτικό Ιανουάριο για να καταγράψουν την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοσή τους εντός του 2005, την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο κλείσιμο της Παρασκευής, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφωνόταν σε επίπεδα 1,1% υψηλότερα συγκριτικά με τις αρχές του έτους, στις 10.716,13 μονάδες, ενώ ο S&P 500 εμφάνισε κέρδη 1,1% στις 1.203,03 μονάδες. Ο δείκτης των εταιριών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,4% στις 2.086,66 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow ενισχύθηκε κατά 2,8%, ο S&P 500 κατά 2,7% και ο Nasdaq κατά 2,5%, εμφανίζοντας την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από τις αμερικανικές εκλογές το Νοέμβριο.

Ο Ken Tower, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της CyberTrader, επισημαίνει ότι από τη στιγμή που οι δείκτες διατηρήθηκαν πάνω από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Πέμπτης, η αγορά θα συνεχίσει το ράλι.

Ωστόσο, ο Dennis Gartman, εκδότης ενός επώνυμου newsletter για τις αγορές, επισημαίνει ότι ο δείκτης Nasdaq διέσπασε καθοδικά την ανοδική του τάση και ότι ”οι όγκοι συναλλαγών στις ημέρες ανόδου είναι χαμηλότεροι από τους όγκους συναλλαγών στις ημέρες της ύφεσης. Η αγορά έχει σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή”.

Αυτές ακριβώς οι ενδείξεις θορύβησαν και αυτούς που θεωρούσαν ότι η τροχιά του Ιανουαρίου θα κυριαρχούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς και μια συνοδευτική δήλωση που ήταν απαράλλαχτη με την προηγούμενη δεν άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά.

Οι υπόλοιπες μακροοικονομικές ανακοινώσεις απέτυχαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο για την αμερικανική οικονομία, καθώς η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε στραμμένη στην ανακοίνωση για τα μισθολογικά στοιχεία της Παρασκευής, τα οποία δεν ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Παρ’ όλα αυτά, η δημιουργία 147.000 θέσεων εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τον Ιανουάριο αντισταθμίστηκε από τα σχόλια του Alan Greenspan, του προέδρου της Fed, ότι το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα θα μειωθεί.

Διάφοροι οικονομολόγοι, ωστόσο, συμφωνούν ότι αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να αποτρέψει τη Federal Reserve από νέες αυξήσεις επιτοκίων, στα πλαίσια της τρέχουσας φάσης ”σφιξίματος” της νομισματικής πολιτικής.

Ο Richard Bernstein, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Merrill Lynch, εξηγώντας ότι ”οι επενδυτές είναι προσκολλημένοι στα στοιχεία των καταναλωτικών δαπανών”, εξέδωσε προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στην εγχώρια κατανάλωση.

Όπως επισημαίνει ο έγκριτος οικονομολόγος, ”η συνδυασμένη απειλή της σύσφιγξης νομισματικής πολιτικής και του αδύναμου δολαρίου διασφαλίζει ότι οι πονοκέφαλοι που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός καταναλωτής θα ενισχυθούν σημαντικά”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v