Θα σκοντάψουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις;

Ένα παλιό ρητό της αγοράς λέει: ”Κάθε τρία βήματα, μια πτώση”, υποδηλώνοντας πως όταν η Federal Reserve ενισχύει τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη φορά, οι τιμές των μετοχών αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η Fed έχει ενισχύσει τα αμερικανικά επιτόκια έξι φορές και η αγορά φαίνεται ακόμη αρκετά ισχυρή. Αναλύει ο Philip Coggan.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων

Ένα παλιό ρητό της αγοράς λέει: ”Κάθε τρία βήματα, μια πτώση”, υποδηλώνοντας πως όταν η Federal Reserve ενισχύει τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη φορά, οι τιμές των μετοχών αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η Fed πλέον έχει ενισχύσει τα αμερικανικά επιτόκια έξι φορές και η αγορά φαίνεται ακόμη αρκετά ισχυρή. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή τα πραγματικά επιτόκια είναι μόλις σε θετικό έδαφος σε σχέση με τον πληθωρισμό και τον δομικό πληθωρισμό. Με τις χρηματικές ροές να εμφανίζονται ισχυρές, οι επενδυτές δεν βλέπουν ακόμη κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχούν.

Όμως, ο David Bowers, αναλυτής διεθνών αγορών της Merrill Lynch, θεωρεί πως ο επιχειρηματικός κλάδος των ΗΠΑ αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Μετά από προσεκτική εξέταση της τελευταίας επισκόπησης του επιχειρηματικού κλίματος επισημαίνει ότι ”μια αύξηση των θέσεων εργασίας και της παραγωγής, τη στιγμή που οι νέες παραγγελίες μειώνονται και τα αποθέματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, σημαίνει προβλήματα για τις χρηματικές ροές των εταιριών”.

Η θέση του Bowers είναι ότι πέρυσι την άνοιξη, οι αμερικανικές επιχειρήσεις βρέθηκαν με υπερβολικά χαμηλά αποθέματα σε σχέση με την ζήτηση. Οπότε, ενίσχυσαν την παραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων θα είναι κατά 8% υψηλότερα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2005, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο Bowers πιστεύει ότι ”υπάρχει πολύ ρεαλιστική πιθανότητα να επιβραδυνθούν οι πωλήσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων σε μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι τα αποθέματα θα ενισχύονται με ταχύτερο ρυθμό από τις πωλήσεις”.

Μια ακόμη απειλή για τα επιχειρηματικά κέρδη θα μπορούσε να προέλθει από συρρίκνωση των περιθωρίων κερδοφορίας. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας στο 0,8% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο ενδέχεται να είναι μια ανησυχητική ένδειξη. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ενισχύθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση, στο τέταρτο τρίμηνο έναντι αντίστοιχου ποσοστού 1,6% στο τρίτο τρίμηνο. Οι εργαζόμενοι αποκομίζουν μεγαλύτερο κομμάτι από την ”πίτα”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v