Εκθεση-κόλαφος για τον Dick Grasso

Κόλαφος τόσο για τον Dick Grasso όσο και για ολόκληρο το Δ.Σ. του NYSE είναι η έκθεση Webb για τις αμοιβές του πρώην προέδρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Ισχυροί φίλοι-μέλη του Δ.Σ., υπερβολική γενναιοδωρία και ”εύκολοι” στόχοι απόδοσης καταλογίζονται στον Dick Grasso, ο οποίος θα τεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για να επιστρέψει αμοιβή ύψους 139,5 εκατ. δολ.

του David Wells στη Νέα Υόρκη

H έκθεση Webb για τις αμοιβές του Dick Grasso στο New York Stock Exchange αποκαλύπτει μια παράξενη εικόνα για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Η έκθεση περιγράφει ένα διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από επιχειρηματικούς κολοσσούς, πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης και μεγαλοπαράγοντες της Wall Street που δεν γνώριζαν τι ακριβώς συμφωνούσαν να καταβάλουν στον πρώην πρόεδρο του χρηματιστηρίου και γιατί.

Για παράδειγμα, ο Carl McCall, πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της επιτροπής αποζημιώσεων που υπέγραψε το συμβόλαιο συνεργασίας δεν το είχε διαβάσει, όπως παραδέχτηκε.

Επίσης, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, που κράτησε την ανωνυμία του, συμφώνησε σε πακέτο αποδοχών της τάξεως των 30,55 εκατ. δολ. για το 2001. Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσόν τον σόκαρε και αφού υπέγραψε, αναρωτήθηκε αν έπρεπε να έχει συμφωνήσει σε μια τόσο γενναιόδωρη αποζημίωση. Ωστόσο, όπως δήλωσε στους ανακριτές, συμφώνησε με τα υπόλοιπα μέλη καθώς δεν ήθελε να είναι αυτός που θα θέσει θέμα.

Όπως αναφέρει η έκθεση, ο κ. Grasso ήταν υπερβολικά γενναιόδωρος και προς τους υπαλλήλους του. Ένας βοηθός του αμειβόταν με 240.000 δολ. το χρόνο, ενώ δύο οδηγοί αποκόμισαν από 130.000 δολ. ετησίως.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, ο πρώην πρόεδρος του NYSE είχε δημιουργήσει ένα διοικητικό συμβούλιο γεμάτο πανίσχυρους φίλους και έθετε στόχους απόδοσης που πάντοτε το χρηματιστήριο ξεπερνούσε κατά πολύ.

Ο John Reed, νυν πρόεδρος του NYSE, ανέθεσε την εκπόνηση της έκθεσης για να διαπιστώσει πώς ο κ. Grasso αποκόμισε αμοιβή 139,5 εκατ. δολ. το 2003, καθώς και 48 εκατ. σε μελλοντικές πληρωμές από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Μια απάντηση, σύμφωνα με την έκθεση Webb, είναι ότι η επιτροπή αποζημιώσεων ”ποτέ δεν εξέτασε σοβαρά την επιλογή της σύγκρισης των αποζημιώσεων των στελεχών του NYSE με τις αντίστοιχες απολαβές των στελεχών σε άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς”.

Η Christine Prichard, εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Elliot Spitzer, δήλωσε: ”Πάντοτε πιστεύαμε ότι οι αποδείξεις σε αυτή την υπόθεση είναι ακαταμάχητες και περιμένουμε με ανυπομονησία τη δίκη”.

Ωστόσο, ο Eric Starkman, εκπρόσωπος του κ. Grasso, δήλωσε: ”Κάθε δεκάρα της αποζημίωσης αποφασίστηκε και επικυρώθηκε από την επιτροπή αποζημιώσεων, η οποία σε συνεργασία με τους συμβούλους της αποφάσισε ότι ο Dick Grasso άξιζε τα λεφτά της αποζημίωσης”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v